Det tapte talentet


Skrevet av Simen Nordeide
Torsdag 17. april 2008 kl. 14:07

Han var ett av de største italienske talentene på 90-tallet, men han fikk aldri satt sitt preg på fotballen. Andrea Fortunato døde som en følge av sykdom kun 23 år gammel.

Navn: Andrea Fortunato
Født: 26. juli 1971, Salerno
Posisjon: Venstreback
Nasjonalitet: Italiensk

Andrea Fortunato ble født i Salerno i 1971. Han var Juventusfan som liten, da Platini herjet på Juventus midtbane. På slutten av 80- og starten av 90-tallet ble han sett på som et av de største talentene i italiensk fotball. Han startet karrieren i Como, der han spilte fra 1988 til 1991, og fikk totalt 43 kamper for klubben. Genoa la merke til unggutten og kjøpte han. Den første sesongen ble han lånt ut til Pisa i Serie B. Her fortsatte han storspillet, og neste sesong var han fast inventar på Genoalaget.

35 kamper og tre mål ble det i Genoa, før Juventus og Giovanni Trapattoni fikk kloa i backtalentet. Andrea overtok trøyenummer tre som har stolte tradisjoner i Juventus, og han skuffet ikke. Med sine endeløse raid langs venstrekanten og presise venstrefot fikk han fort en plass i hjertene til Juventus supportere. Han var også en lagspiller av rang, både på og utenfor banen. Dette fikk landslagssjef Arrigo Sacchi til å kalle han “en åpenbaring for italiensk fotball,” og Fortunato ble kalt opp til landslaget, hvor han fikk sin eneste landskamp mot Estland i 1993.

Andrea var i Sacchis planer for VM 1994, men så skjedde det ufattelige. Formen sank betraktelig, og etter flere legebesøk fikk han i mai 1994 konstatert en sjelden sykdom, leukemi.

Etter en benmargstransplantasjon ble han frisk igjen, og den 22. februar 1995 ble han plukket ut av Marcello Lippi til å spille kampen mot Sampdoria. Alt så ut til å ha gått bra, men så fikk han lungebetennelse. Imunnforsvaret hans var ikke i stand til å stå i mot sykdommen nå, så tett opptil benmargstransplantasjonen. Den 25. april dåde han i Perugia, i armene til sin familie.

Andrea ble begravd i hjembyen Salerno, og over 6000 mennesker hadde møtt opp for å ta avskjed med han. Klubben mottok kondolanser fra mange klubber rundt om i verden, blant annet Ajax, Manchester United, Barcelona, AIK, Brøndby, Real Madrid og Bayern München.

Senere det året vant Juventus sin 23. Scudetto. Scudettoen ble dedikert til Andrea, og går under navnet “Fortunatos Scudetto.” Det ble 27 kamper og ett mål i Juventus for Andrea Fortunato.