Juventus - Parma, 30.03.08, kl. 1500


Skrevet av Sverre Skram Vatne
Lørdag 29. mars 2008 kl. 13:42

Juventus får relativt fint besøk fra ost- og skinkebyen Parma i morgendagens Serie A kamp. Gialloblu har hatt en vanskelig sesong hittil, og deres nye trener Hector Cuper startet trenergjerningen sin med tap mot Siena sist.

For bortelaget er dette nesten som et derby å regne, og høydepunktet for dette rivaleriet var i UEFA-cupen i 1995 da Parma slo Juventus og vant tittelen. Il Ducali har også en fin historie med å servere gode spillere til Juventus, og i dagens Juventus har Marco Marchionni og Gianluigi Buffon tilbrakt suksessfulle år i Guiseppe Verdis fødeby. For ikke å glemme den godeste Claudio Ranieri som var i Cupers rolle forrige sesong og klarte å redde Parma fra nedrykk. Tidligere Juventusspillere med fortid i Parma er blant annet Fabio Cannavaro, Lilian Thuram og Filippo Inzaghi. Spillere som har gått andre veien er det også flere av, mest kjent i dagens Parma er midtbanestjernen Andrea Gasbarroni.

Dessverre er ikke dette oppgjøret like stort i dag, som det var for 10-15 år siden, da dette var to av de virkelig store i italiensk fotball. Juventus er det fremdeles, men Parmalatskandalen sendte Parma inn i store finansielle problemer. At de klarte seg forrige sesong var nærmest et under, og i år ser det enda verre ut, da de ikke har ansatt en Claudio Ranieri for å redde klubben, men argentineren Hector Cuper.

Selv om dagens Parma ligger på en veldig skummel 15. plass i serien er de ingen kasteball. De har blant annet spilt uavgjort to ganger mot Milan, og en gang mot Juve denne sesongen. I tillegg ledet de veldig lenge mot Inter da de besøkte Guiseppe Meazza tidligere i vinter. 2-2 kampen fra i høst er allerede nevnt, den gang var det Legrottaglie og Iaquinta som reddet poenget etter at Gasbarroni og Pisanu hadde gitt de gule og blå ledelsen. I den kampen fikk Juventus et mål fra Iaquinta annulert på overtid.

I søndagens kamp vil Ranieri ha en tilnærmet full stall å hente spillere fra. Det er litt varierte meninger i media om hvem som kan spille, Palladino og Zebina ser mest tvilsomme ut. Førstnevnte trente ikke igår grunnet influensa, mens franskmannen sliter med en muskel i sitt venstre lår. Det som er sikkert er at Zanetti er tilbake, og ventes å gå rett inn i startelleveren.

Forventet lag:

Buffon; Grygera, Legrottaglie, Chiellini, Molinaro; Camoranesi, Sissoko, Zanetti, Nedved; Trezeguet, Del Piero.

Parma på sin side mangler Lucarelli som følge av suspensjon, La Gazzetta dello Sport tror på dette laget:

Bucci; Zenoni, Paci, Falcone, Castellini; Dessena, Mariga, Morrone, Reginaldo; Gasbarroni; Budan.

Verdt å merke seg er det at Parma spilte sin første Serie A kamp noensinne mot nettopp Juventus i 1990. Den gang var det en ikke ukjent Roberto Baggio som lagde 2-1 målet til Juve. Senere den sesongen, i Torino, vant Bianconeri hele 5-0. Juventus har en tendens til å slå Parma i Torino, kun en gang har Parma vunnet og det var i 1998/99 sesongen, da Hernan Crespo gjorde tre mål på Delle Alpi og gjestene vant 4-2. Statistikken er uten tvil på Juves side i Torinooppgjørene. Ti hjemmeseire har det blitt i seriesammenheng, fem uavgjorte og dette ene tapet.

Et annet apropos er at La Vecchia Signoras kaptein Alessandro Del Piero er den Juventusspilleren med flest mål mot Parma, med tolv nettkjenninger. Det inkluderer blant annet hans første hattrick i Serie A i 1994. Som om ikke det var nok, vil Pinturicchio gjøre sin 553. kamp i Juventus når han går på banen på søndag. Det er klubbrekord!

Man kan bare glede seg til denne bataljen på Stadio Olimpico di Torino!

Forza Juve!