Surt tap i Supercoppa


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Søndag 22. desember 2019 kl. 21:00

Lazio-spøkelset fortsetter for Juventus, og Biancocelesti snøt oss for supercup-trofeet i Saudi-Arabia. 

Juventus (4-3-1-2): Szczesny; De Sciglio (Cuadrado 55), Demiral, Bonucci, Sandro; Bentancur, Pjanic, Matuidi (Costa 76); Dybala; Higuain (Ramsey 66), Ronaldo.

Lazio (3-5-2): Strakosha; Luiz Felipe, Acerbi, Radu; Lazzari, Milinkovic-Savic, Leiva (Cataldi 64), Alberto (Parolo 66), Lulic; Correa, Immobile (Caicedo 82).

For andre gang på et par uker ble Simone Inzaghis menn for mye for Juventus. Sarri og co hadde ikke lært leksene fra sist, og man lyktes ikke med å stenge av kontringsrommet eller bryte ned et kompakt forsvar. Lazio er formlaget over alle i Serie A, har åtte strake ligaseire og man så hvorfor i dag. De utnyttet meget effektivt rommene Juve etterlot seg på midtbanen, angrep med sting og avsluttet klinisk. 

Etter en svak start havnet man tidlig under da Luis Alberto fikk prikke inn ledermålet fra kort hold. Etter at Lazio hadde kjørt kampen i starten så man gradvis mer tendenser utover i omgangen da pasningsspillet begynte å klikke, og kombinasjonen Dybala-Ronaldo var det fremste angrepsvåpenet. Sistnevnte så ut til å ha gått seg fast like før pause, men banket til fra utenfor sekstenmeteren og tvang Strakosha til en god redning. Dybala var på returen og satte inn utligningsmålet. Juve hadde kjempet seg inn i en tøff batalje der man tidvis skulle tro at dommeren hadde glemt fløyta. Nå lå ting til rette for snuoperasjon.

Istedenfor å fortsette den gode perioden ble man igjen presset bakover i starten av andre. Et svakt gjenvinningspress gjorde hjemturene etter balltap lange og tunge, og Lazio så klart friskere ut. De fant rom til å spille seg ut, og viste igjen at frontduoen og Alberto + Milinkovic-Savic kan finne hverandre i blinde. Det var ikke overraskende da Parolo stusset et innlegg videre til Lulic, som banket inn 1-2 etter 73 minutter. Som på åpningsmålet var det passivt forsvarsspill fra Juve der kantspiller får altfor god tid til å prikke innlegg. 

Herfra og inn var det alle mann på dekk for å få utligning, men tross brukbare forsøk fra Bonucci og Ramsey var det Lazio som skulle sette spikeren i kista. Bentancur lagde frispark på kanten av 16 og fikk i tillegg sitt andre gule. Innbytter Cataldi gjorde det Dybala ikke klarte et minutt tidligere og løftet ballen vakkert over muren i tverligger og ned. Ville jubelscener fulgte naturligvis foran slukørede Juventus-spillere. Det andre tapet for sesongen var et faktum, og igjen kom det mot Lazio.

Dette er altså det andre 1-3-tapet for Lazio på knappe to uker, og det er ikke tilfeldig. Begge ganger har Inzaghis menn nådeløst utnyttet Juves sårbarhet for raske kontringer og vært meget gode til å gjøre det tett og vanskelig for Ronaldo og co framover. Det er selvsagt ingen krise å tape en supercup, men litt bekymringsverdig er det at man sliter såpass med å bryte ned lag som ligger kompakt. Forsvarsspillet er også under enhver kritikk for tiden. Selv om det nå er juleferie blir det mye å jobbe med framover. En liten kuriositet: av totalt åtte supercup-finaler siden 2012 har nå Juventus fire seire og fire tap. Det er ikke helt overbevisende uttelling. 

Nå er det jul!

Spillerbørs:

Szczesny: Kan ikke klandres for noen av målene. Gjør to flotte redninger og er god i feltarbeidet. 7.

De Sciglio: Har trøbbel på sin side fra start, er upresis i pasningsspillet og bidrar ikke framover. Blir rundlurt av Lulic på 0-1. Tas av tidlig i andre. 5,5.

Demiral: Igjen får han sjansen foran de Ligt etter en god periode. Gjør en solid match og farten hans er viktig ved flere anledninger mot Correa og Immobile. 6,5.

Bonucci: Spiller seg opp og går foran i kampen om utligning med et par gode blokkeringer, brudd og avslutningsforsøk. Gjør dog en ganske svak førsteomgang der han blant annet nesten er involvert i et baklengsmål. 6. 

Sandro: Svak involvering på baklengsmålet, og har tidvis trøbbel med Lazzari. Innleggskvaliteten er heller ikke av samme kaliber som mot Sampdoria. 5,5.

Bentancur: Skaper mer på 90 minutter her enn flere av kollegene hans på midten gjør på en hel sesong føles det som. Tidvis drivende god, setter tempo på angrep og linker opp med angrepet på en fin måte. Selvskreven på midten nå. Får trekk for et par unødvdenige frispark. 7.

Pjanic: Ikke hans beste forestilling. Bidrar med et par fine langpasninger mot Ronaldo og Higuain, men er ellers litt sent ute i duellspillet, og preger ikke angrepsspillet som han kan på sitt beste. 6.

Matuidi: Kanskje noe heldig som får bli på banen etter en stygg takling på Alberto tidlig. Leverer ellers en gjennomsnittlig forestilling, som alltid full av energi, men uten sluttprodukt og uten å nøytalisere Lazios midtbanestjerner. 6.

Dybala: Fortsetter i det gode sporet og ser giftig ut når han driver framover og ser etter lagkamerater. Får scoring, er nære både to og tre fra frispark og heading. 7,5.

Higuain: For det meste usynlig i dag. Tas av etter 65. 6.

Ronaldo: Ser også uforskammet skarp ut for tiden. Veldig direkte i stilen, utfordrer mye og lykkes ofte. Skaper målet og er nære på ett til, men er først og fremst god som tilrettelegger i dag. 7,5 JB.

Innbyttere:

Cuadrado: Kommer inn for å holde bredde og gi alternativer i angrepsspillet. Mye farligere enn De Sciglio, men lite sluttprodukt også fra ham. 6.

Ramsey: Sliter også med å sette sitt preg på kampen. Det blir rett og slett for trangt rundt Lazios seksten, selv for ham, og da går det for mye på tvers. 6.

Costa: IG.