Ronaldo sikret godt utgangspunkt


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Onsdag 10. april 2019 kl. 23:17

En skadefri superstjerne fortsatte der han slapp i CL, og sendte Juventus i føringen. Men utover i kampen fikk man det tøft mot et sprudlende hjemmelag.

1-1 på Johan Cruijff Arena betyr fordel Juventus før returoppgjøret på tirsdag. Mot laget som smadret Real Madrid i åttendedelsfinalen ble man virkelig testet hele veien, og Ajax viste at de absolutt er verdige kvartfinaleplassen (om det var den minste tvil). Foran et ellevilt publikum gikk nederlenderne høyt ut og presset Juventus hardt i begge omganger, og kampen sett under ett er det nok Allegri og co som er mest fornøyd med uavgjort. 

Juve åpnet positivt, gikk høyt og trillet ball med ro og rytme. Første sjanse fikk man etter kun et par minutter, da Bernardeschi drev framover og banket ballen like over krysset fra 20 meter. Et par slurvefeil i bakre rekker gjorde dog at Ajax fikk satt inn sitt meget effektive høye press, og med aggressive gjenvinninger og teknisk eminente angrepsspillere kombinerte de seg fram til flere avslutninger. Marokkanske Ziyech stod for flere av disse, og sendte ved en anledning Szczesny ut i full strekk. Den største sjansen kom da Tadic spilte fri van de Beek på 12 meter. Midtbaneterrieren blåste ballen centimetere utenfor, og Juventus slapp med skrekken.

Man spiste seg litt inn i kampen heretter, med en god kontring som tvang De Jong til å gjøre en supertakling, og en påfølgende Ronaldo-avslutning på hjørnespark. Sistnevnte headet dessuten ballen ned til vår nr. 33 som banket den like utenfor etter 36 minutter. Det var en fascinerende, fartsfylt og jevn førsteomgang, der hjemmelaget hadde et lite overtak.

Det var dog bortelaget som tok vare på muligheten like før pause da fint spill endte i et herlig Cancelo-innlegg som fant en fremadstormende Ronaldo. Han satte nok en gang pannebrasken til, og stanget nærmest hull i Onana bakerst hos hjemmelaget. 0-1, det perfekte tidspunkt å score på.

Men Ajax svarte umiddelbart etter hvilen. Et svakt touch fra Cancelo gjorde at Neres kunne snappe ballen og drive framover. Han skar inn, utfordret, og banket den høyt i hjørnet forbi Szczesny. 1-1, fullstendig fyr i teltet. Og den neste halvtimen dominerte Ajax virkelig. 

Et rystet Juventus ble etter baklengsmålet spilt svært lave. Der Bentancur, Matuidi og co jevnlig spilte seg ut og skaffet pusterom i første, ble det svært få av disse mot et hjemmelag som tok ut Pjanic og låste oss inne i egen 16. Vi forsvarte oss dog gjennomgående bra, og hadde som alltid en parat polakk bakerst som var der da det trengtes. Allegri satte inn Costa og Dybala i et forsøk på å få mer ro med ballen og større kontringsstyrke, og de siste 20 ble mer komfortable mot slitne unggutter. 

Det ble ikke uttelling, verken for Ziyech, Tadic eller unge Ekkelenkamp, som alle hadde brukbare muligheter, eller Costa, som hadde den aller største etter et glimrende raid. Vår innbytter-brasse banket ballen i stolpen. På tross av å ha vært så nære seier, og at man slapp inn et svært unngåelig mål like etter pause, trenger man ikke føle så mye anger for resultatet her. Ajax spilte en glimrende kamp, vi var ikke helt med i andre omgang, men vi har fortsatt en strålende mulighet til å avansere til semi. 

Spillerbørs:

Szczesny: 7,5 JB (Juves beste). Vanskelig å skille spillerne i en solid og jevn forestilling, som spillerbørsen ellers reflekterer. Polakken får dog bestemannsprisen for to flotte og potensielt avgjørende redninger, og en ellers solid opptreden. 

Cancelo: 6,5Berg og dalbane! Begynner meget svakt, med flere slurvete involveringer og pasningsfeil. Spiller seg kraftig opp med en glimrende assist og flere gode raid og innlegg. Må dog ta mesteparten av skylden for 1-1 etter et svakt touch som forærer Neres ballen. Generelt bedre framover enn bakover. 

Rugani: 7. Imponerende solid og moden forestilling i Chiellinis fravær, spesielt etter den svake sesongen han har hatt. God i duellspillet, posisjonerer seg smart, og har en svært viktig blokkering av Tadic sitt tuppskudd mot slutten. Må bli bedre og roligere med ball. 

Bonucci: 7. Som makkeren leverer han en bra kamp. Det meste av spillet foregår foran ham, da vet vi at Bonucci er god. Får kapteinsbindet for første gang siden returen når Mandzukic går av. Lykkes ikke alltid like bra med oppspillsforsøk, men prøver flittig. 

Sandro: 7. Får det hett rundt øra med en svært aktiv Ziyech, men løser oppgaven fint. Fornuftig med ball, vinner flere frispark i pressede situasjoner, jobber godt og tar for seg i duellene. Mangler bare offensive bidrag.

Bentancur: 7,5. Får, noe overraskende, plassen foran Khedira, og forsvarer den flott. Har en ro og et driv med ball som er svært viktig for oss i utspillsfasen, og han er sterkt involvert i oppbygningsfasen til åpningsmålet. Modig og god. 

Pjanic: 6. Tas ut av kampen av en svært god van de Beek. Dette er nok hovedgrunnen til at vi ikke får etablert mer spill. Blir uvanlig mye feil og slurv grunnet den tette markeringen, men han jobber utrettelig defensivt. 

Matuidi: 7. Verdien av løpskraften og fighter-evnene hans kommer virkelig fram i en kamp som dette. Er også konstruktiv med ball og slår blant annet et bra innlegg på pannebrasken til Ronaldo i første. Må av etter en kjenning etter rundt 70. 

Bernardeschi: 7,5. Stepper virkelig opp når flomlyset kommer på ute i Europa. En hardtarbeidende forestilling han krydrer med flere herlige raid og touch som er sentrale for vårt offensive spill. Snytes også for et par soleklare frispark. 

Mandzukic: 6Ikke i toppform. Ser litt tung ut, får aldri satt sitt preg på det offensive. Tas av først. Pluss for viktig defensivt bidrag på dødball. 

Ronaldo: 7,5. Tidenes beste målscorer gjør det han kan best med en distinkt bevegelse og en påfølgende rakettheading som sender oss foran. Er ellers et uromoment i boksen, og setter flott opp Berna på 0-0, men får vanskelige arbeidsforhold i andre.

 

Innbyttere: 

Costa: 7. Kommer inn og er i det humøret vi liker å ha ham i. Et par glimrende dragninger, inkludert en vanvittig Elastico-luke på Veltman, og et herlig raid som ender i stopleskudd. Godt å ha ham tilbake, og det var et godt trekk av Allegri å kaste ham på. 

Dybala: 6,5. Kommer inn med kvarteret igjen uten å sette det helt store preget på kampen. Holder greit på ball.

Khedira: IG. Kom inn det siste minuttet for å forsvare hjørnespark.