Napoli - Juventus, 03.03.19 kl. 20.30


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Søndag 3. mars 2019 kl. 11:00

I kveld har Juventus muligheten til å avgjøre tittelracet for godt på San Paolo. 

Denne kampen pekte seg tidlig ut i kalenderen over potensielle nøkkelkamper for Scudettoen. Det ble i relativt unge høstdager klart at Ancelottis Napoli igjen skulle være Juventus sin hovedutfordrer. Der Allegris menn har feid all motstand til side og levert en, poengmessig, historisk sterk ligasesong så langt, har Partenopei dog jevnt og trutt avgitt poeng i løpet av høsten og vinteren. Det gjør at vi allerede i mars har en helt avgjørende kamp foran oss - Napoli må vinne for å holde det minste snev av liv i tittelkampen. 

Napoli er utvilsomt den italienske motstanderen vi har hatt mest trøbbel med de siste årene. I perioden vi har dominert calcio står vi med 11-4-7 mot sør-italienerne på de 22 siste møtene, inkludert svake 2-3-4 her på San Paolo. Dette er blitt en skikkelig klassiker i senere år, spesielt etter det nervepirrende tittelracet i fjorårssesongen, der begge lag tok sin bortetriumf. Higuain avgjorde tilsvarende oppgjør i en heksegryte av de sjeldne på en kald desemberdag i 2017, og relanserte Juventus som tittelkandidat etter en svak sesongstart. Nå håper Napoli på å relansere seg selv, og få revansje for 3-1-tapet i Torino fra i høst.

Hjemmelaget har hatt en variabel start på 2019, med avansement i Europa League, exit i Coppa Italia og 3-3-0 i Serie A som fasit så langt. Ancelotti har rotert langt mer enn sin forgjenger, og brukt tid på å komponere sitt lag, med sentrale spillere som Jorginho, Hamsik og Reina borte fra fjorårssesongen. Han uttalte dog på gårsdagens pressekonferanse at laget er mye mer etablert og klare enn det de var i siste møte med Juventus. Med et hav av poeng i begge retninger innrømmet han dessuten at alt annet enn seier her ville gjøre Europa League til hovedfokus for resten av sesongen. Vinn eller forsvinn fra tittelracet, altså. Til kampen mangler Albiol, som er langtidsskadd, ellers har Napoli fullt mannskap. Dette er en mulig oppstilling, med formspiss Milik på topp sammen med Insigne:

(4-4-2): Meret; Malcuit, Maksimovic, Koulibaly, Hysaj; Callejon, Allan, Ruiz, Zielinski; Milik, Insigne.

Juventus har ikke vist seg fra sin beste side den siste tiden. Allegri maser konstant om at 'vi får se i mars' når han spørres om hva laget kan utrette i en inneværende sesong. Nå er mars her, laget burde være i toppform, men kurvene har i større grad pekt nedover siden årsskiftet. Vel har man dratt i land mange poeng i ligaen, og vunnet en Supercup, men man krasjet ut av cupen mot Atalanta, og ligger an til å gjøre det samme i Champions League mot Atletico hvis ikke ting snus. Det virker nesten som at den enorme ledelsen i serien har blitt en sovepute, for verken fysisk eller mentalt har spillerne virket i nærheten de siste par oppgjørene. Den trenden må snus om det skal bli poeng her og en suksessfull sesong, men vi har fortsatt viktige mangler i Costa, Khedira og Cuadrado.

Mot god motstand blir dette først og fremst en mulighet til å teste ut og finne en formel som fungerer for resten av sesongen for Allegri. Uten uforutsigbare og kvikke vinger å sette inn kan man fort falle tilbake på 4-3-3, og det spekuleres i om Bernardeschi igjen fortrekkes framfor Dybala, som gjør det bra i rollen som super-sub. Fysiske Can kan erstatte Bentancur etter en svak periode for uruguayaneren, og Ronaldo har tilsynelatende fått grønt lys til å starte etter å ha slitt litt med en vond ankel denne uka. Forsvaret er så og si bankers, gitt at Allegri går for Cancelo på høyreback. La oss håpe det, og at portugiseren kan spille seg tilbake i høstform - dette laget trenger den sprudlende, kreative kraften han kan være på sitt beste. Følgende oppstilling er dermed sannsynlig for bortelaget:

(4-3-3): Szczesny; Cancelo, Bonucci, Chiellini, Sandro; Can, Pjanic, Matuidi; Bernardeschi, Mandzukic, Ronaldo.

Dette blir kanskje ikke en reprise på fjorårsdramaene, eller en ren Scudetto-duell, slik noen forestilte seg tidligere. Juventus har 13 poeng på Napoli, og man vil ha en komfortabel ledelse selv med tap. Det handler mer om hvorvidt Ancelottis menn skal ha et øye opp eller ned på tabellen, og om Juventus kan finne flytsonen. Det finnes intet bedre, ei heller tøffere, sted å starte flyten i Italia enn på San Paolo. Når disse to møtes blir det en rysare uansett. La oss slå knockout på Napoli, og legge grunnlaget før en avgjørende mars måned.

Kampen starter halv ni, vises som vanlig på Strive, og kveldens dommer er Gianluca Rocchi.

Forza Juve!