Kommentar: Juventusåret 2018 fra A til Å


Skrevet av Kim-André Østbye
Lørdag 19. januar 2019 kl. 16:50

Fjoråret var et innholdsrikt år for oss Juventini, både på og utenfor banen. Nye triumfer, tunge avskjeder og sommerens største overgang - her er 2018 oppsummert fra A til Å.

Noen uker inn i 2019 er det på tide med et tilbakeblikk på året som har gått. For enkelte ble det et gjennombrudd, for andre det siste året i klubben. Juventus toppet både serie og cup, men kom igjen til kort mot Real Madrid og Cristiano Ronaldo i Champions League. Vi fikk en nybakt verdensmester, stod for sommerens overgang og tidenes beste seriestart. 2018 var et bra år! Her er undertegnedes subjektive oppsummering av året - en oppsummering som også kamuflerer hyllesten Claudio Marchisio aldri fikk.

Andrea Agnelli
Det føles på mange måter riktig å starte gjennomgangen med mannen som fasiliterte denne epoken. Andrea Agnelli er vokst opp med et dominerende Juventus. Da han tok over klubben våren 2010 fant han en klubb i ruiner. Etter to gode år tilbake i Serie A sporet Juventus fullstendig av i 2009. Klubben endte på syvendeplass og leverte en av lagets dårligste sesonger gjennom tidene. Var Agnelli klar for oppgaven? Hadde han noe å tilføre klubben? Svaret er et definitivt ja. Agnelli staket ut en definert kurs, rekrutterte en sportslig kompetent trio fra Sampdoria i form av Marotta, Paratici og Delneri og startet en omfattende opprydning i stall og organisasjon. På kort sikt så det ganske håpløst ut på den sportslige siden, med en rekordsvak 2010/11-sesong og blindspor på trenersiden. Men han ante råd. Inn kom Antonio Conte, en splitter ny stadion og en dirigent i form av Andrea Pirlo gratis fra Milan. I det som viste seg å bli Alessandro Del Piero sin siste sesong i Juventus løftet vi endelig Lo Scudetto igjen - og klubben har ikke sett seg tilbake siden.

Byttehandelen Bonucci-Caldara
En av sommerens mest obskure overganger tok form da byttehandel mellom Juventus og Milan var et faktum. Caldara ble kjøpt av Juventus vinteren 2017, men ble værende halvannet år i Atalanta for å utvikle seg videre. Moden og klar for oppgaven tok han steget til Juventus, med landslagsdebut under beltet og en tilsynelatende perfekt matching inn mot større oppgaver i sort og hvitt. Sjokket var derfor stort da en angivelig angrende Bonucci returnerte til fordel for Caldara som hadde blitt presentert noen uker tidligere. En fremtidig klassespiller mot en spiller på toppen av karrieren. Kvalitet inn, potensiale ut. Kortsiktig suksess mot langsiktig utvikling. Om overgangen viser seg å være riktig er for tidlig å vurdere, men at Juventus er villig å tilgi i søken etter pokalen som mangler er åpenbart. Det er nå det skal skje - og det tydeligste beviset på dét er neste punkt.

Cristiano Ronaldo
Sommerens største sjokk. Juventushistoriens potensielt største overgang. Cristiano Ronaldo byttet beite fra et Real Madrid, som har vunnet Champions League som en selvfølgelighet de siste årene, til fordel for et Juventus som drømmer om det samme troféet. Mannen som av mange betraktes som verdens beste spiller, men som utvilsomt er det største ikonet utenfor banen i fotball og idrettsverden for øvrig. En enorm signering, gjort av to hensyn. Juventus skal vokse - kommersielt og sportslig. Det førstnevnte er en gradvis prosess, hvor Ronaldo var den største og beste katalysatoren som fantes. Det sistnevnte skal skje umiddelbart, og det skal skje i Europa. Andrea Agnelli er klokkeklar på dette, like klar er nok Allegri internt i spillergruppen. Etter fire strake dobbelttriumfer i Italia og to finaletap i Champions League i samme periode, levnes det ingen tvil om hva som mangler. Spesielt når spøkelset som har stanset Juventus gjentatte ganger plutselig befinner seg i sort-hvitt. Lik ham eller ikke, men om Juventus skal vinne Champions League var det ingen tilgjengelige spillere som kunne høynes sjansene mer enn denne overgangen.

De siste krigerne
Giorgio Chiellini og Andrea Barzagli. Av gjengen som har vært med siden den første Scudettoen under Antonio Conte er det nå kun to igjen. En Barzagli godt forbi middagshøyden, men som spiller en uvurderlig rolle utenfor banen. Og Giorgio Chiellini, vår nye kaptein og leder. Mannen som kjemper som besatt på banen, men som er rolig, reflektert og høyt respektert utenfor. En perfekt mann å føre arven videre etter Del Piero og Buffon. For øvrig anbefales intervjuet Szczesny hadde med Chiellini på polsk TV.

En ellevill sesonginnledning
Hva skal man egentlig si? Juventus rundet årsskifte med atten seire og to uavgjorte kamper i Serie A. Så enorm er den bragden at ingen lag noensinne kommer til å tangere den i Serie A. Samtidig kan det argumenteres for at laget hverken har spilt opp til potensialet eller funnet riktig spillemønster og form. Fortsettelsen i 2019 blir svært spennende.

Fino alla fine
For de som følger Juventus er dette en frase man ofte leser, men som sjeldent lar seg symbolisere bedre enn de siste minuttene mellom Inter og Juventus på Giuseppe Meazza. For i sjebnekampen Juventus ikke kunne tape, og aller helst burde vinne, så det hele mer enn tapt ut. Men ingenting er tapt før siste spark på ballen. I løpet av tre uvirkelig minutter på tampen av kampen finner Juventus nettmaskene to ganger, aller sist fra Gonzalo Higuain som ikke bare snur kampen - men også hele tittelracet. Hamsik uttalte en måned senere at han og resten av Napoli aldri klarte å respondere på nådestøtet fra Juventus. Til tross for overtidsscoringer til Koulibaly på Allianz Arena og de påfølgende dagene med feiring blant innbyggerne i Napoli viste Juventus at man aldri skal avskrive noen så lenge det fremdeles er poeng å spille om. En nesten enda større prestasjon enn det vanvittige comebacket etter tidenes dårligste seriestart to år i forveien.

Gianluigi Buffon
Tidenes målvakt og en fantastisk personlighet takket for seg etter sesongen. Det føltes på mange måter riktig, han hadde gitt alt han kunne og enda mer enn man noen gang kunne forventet. 179 landskaper og 656 for Juventus over 17 sesonger. En hedersmann og legende som for alltid vil stå med gullskrift i historiebøkene preget av sort og hvitt. Han fikk, og har fremdeles, et stående tilbud om å bli direktør og ambassadør i Juventus. Om noen lurer på hva fotballglede og lidenskap handler om trenger man ikke se lenger enn til når Buffon får æren av å føre Italia ut til kamp og synge nasjonalsangen. Fotball handler om følelser og Buffon symboliserer dette på en sterk og personlig måte. Han er ikke en person man kun respekterer, han er en man  også beundrer.

Hjertesorg
Davide Astori. Fiorentina-kapteinen døde tragisk og brått av hjertestans i foranledningen til Fiorentina sin kamp mot Udinese. Han ble hyllet av en hel fotballverden, der rivaler stod side om side for å hedre en stor spiller og mann. Videoen fra begravelsen er verdt et minutt av din tid. Hvil i fred.

Il Principino
Antallet legender i Juventus er mange, der vi har alle våre favoritter. For undertegnede er det to spillere som av ulike grunner står i en særstilling og trolig aldri vil tilnærmes av andre. De to er Alessandro Del Piero og Claudio Marchisio. I et år preget av høydepunkter, viktige avskjeder og dette tiårets største overgang, var det aldri noen tvil i mine øyne om hvem som skulle avbildes i denne artikkelen. Hele artikkelen ble egentlig skrevet for å gi den hyllesten jeg ikke orket å skrive i august. Så stor er Claudio Marchisio, Il Principino. Gutten som ble mann, mannen som ble legende, i sort og hvitt. Han viste at drømmer kan bli virkelighet, og at virkeligheten kan være en drøm. Han personifiserte hva det moderne Juventus handler om; hardt arbeid, lidenskap, ferdigheter og vinnervilje. En kneskade gjorde at karrieren ble kortere enn den burde blitt i Juvetnus. Personlig føles det fremdeles feil at han ikler seg lyseblatt i St. Petersburg, men samtidig har han etterlatt seg minner som aldri vil glemmes. Ingen har noen gang spilt lengre i Juventus enn Marchisio, som startet som åtteåring og avsluttet etter 24 år, som 32 åring. Det vil si, som spiller. Som supporter og ikon vil han alltid stå der, på linje med Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon, Pavel Nedved og resten av de største spillerne i moderne tid. Hos meg står kun Alessandro Del Piero over. En større anerkjennelse får man ikke i min bok. Og om du måtte lure, har han selvfølgelig bursdag i dag, den 19. januar. Auguri!

(..) cui ho scritto la mia vita di uomo e di calciatore. Amo questa maglia al punto che, nonostante tutto, sono convinto che il bene della squadra venga prima. Sempre.
- Claudio Marchisio, avskjedsbrev

J-Village
Under Agnellis ledelse har ikke Juventus kun sett seg om etter sportslig suksess, men også det kommersielle, branding og nye markeder. Det har banet vei for gigantprosjektet J-Village, hvor blant annet nytt treningssenter, topp moderne fasiliteter, flere baner, hotell, nytt hovedkvarter, kino og kulturhus er bygget og lokalisert i Continessa-området rett ved stadion. Et prosjekt uten sidestykke i Italia og på nivå med de aller beste lagene i Europa. Juventus er på ingen måte fornøyd, de sikter mot verdenstoppen - på alle områder. 2018 var året de nye fasilitetene og det nye hovedkvarteret ble ferdigstilt.

Kvinnelaget med Scudetto på første forsøk
I 2017 stiftet Juventus eget kvinnelag. Under ledelse av Rita Guarino leverte de varene fra første stund og stod til slutt igjen som seriemester i mai. En vanvittig bragd, hvor en liten del av æren også går i retning Norge og Ingvild Isaksen. Skader gjorde dessverre at hun ikke fortsatte karrieren i Juventus. I sommer fikk laget også prøvd seg i Champions League, men tok seg dessverre ikke videre.

Legendene
Det var ikke bare Marchisio og Buffon som forlot Juventus i sommer. Også Asamoah og Lichsteiner spilte sine siste kamper i sort og hvitt denne våren. Begge har vært instrumentale i Juventus' oppbygning, spesielt Lichtsteiner, som løste problemet på høyreback som hadde plaget oss i sesong etter sesong. Alltid sur og hissig, men samtidig ute etter å gjøre det beste for laget han representerer. Asamoah står som en sterk kontrast, der han som sindig og ydmyk spilte seg inn på venstresiden til Conte med største selvfølgelighet. En lei kneskade ble også en brems på Asamoah sin karriere i Juventus. Takk for innsatsen!

Massimiliano Allegri
Hvor skal man egentlig starte? Snart finnes det ikke Juventus-trenere som har oppnådd mer suksess enn mannen fra Livorno. Han var knapt nok ønsket av noen andre enn ledelsen i klubben da han ankom etter sjokk-exiten til Conte i 2014, men har aldri sett seg tilbake. Etter en rolig innledning implementerte han stadig flere av sine egne grep. Det gjør at han kan se tilbake på fire dobbelttriumfer på like mange år, to Champions League-finaler og tidenes sterkeste ligastart. Poengfangsten i Serie A høsten 2018 kommer ingen lag noensinne til å tangere. Om Allegri fører Juventus til seier i Champions League skal man argumentere godt for å finne en mer suksessfull manager i Juventus' historie. Det sier egentlig alt.

Ny dobbelttriumf
Det er nesten blitt som en vane, når Juventus igjen kunne innkassere Scudetto- og Coppa-triumf. Ingen har tatt fire på rad før, ei heller fire dobler. For å sette det i perspektiv må man altså tilbake til 90-tallet for å finne sist Juventus vant den italienske cupen. Allegri har enda ikke tapt.

Opphentingen i Madrid
Det så nærmest tapt ut etter 0-3 hjemme på Allianz i første kamp. De fleste hadde mer eller mindre gitt opp. Det vil si, de fleste bortsett fra Mario Mandzukic. Kampen var knapt blåst igang før han sendte Juventus i føring. Pulsen hadde ikke senket seg før det stod 2-0 og det plutselig virket som den største selvfølgelighet at Juventus skulle stå for en av tidenes snuoperasjoner i Champions League. Da Matuidi kriget inn 3-0 i andre omgang så alt ut til å gå veien. Men et diskutabelt straffespark på overtid, i kampens aller siste minutt, fikk selv Buffon til å koke fullstendig over. Så rasende var han at Szczesny måtte forsøke å redde straffen, en straffe Ronaldo satt og som sendte Juventus ut.

Penger står i fokus, men til riktig pris?
Juventus har høstet mye kritikk fra egne fans denne sesongen. Curvaen har protestert med flere lydløse kamper. Både hjemme på Allianz og ellers i landet møter Juventini økte billettpriser og rekordomsetning. Lagets popularitet skjøt fart etter overgangen til Ronaldo, en overgang som kom kun uker etter at Juventus annonserte en 30% økning i allerede stive billettpriser. Forskjellen mellom gamle og nye priser for Juventus utgjør ikke allverden, men for den jevne supporter er dette en stor forskjell. Her må Juventus på et tidspunkt gå en runde med seg selv og finne ut hvor langt strikken kan strekkes - før eller siden ryker den.

Quagliarella med en ny høst
Mannen som satte sitt preg på den innledende fasen av denne Juventus-generasjonen har hatt en strålende høst. Han satt ny rekord i antall kamper med scoring på rad i Serie A og scoret blant annet på Allianz Arena mot Juventus. Uten å feire av respekt mot tidligere lagkamerater og supportere. En lei skade etter et halvår i Juventus gjorde at han aldri fikk ut potensialet sitt her, men han står likevel igjen som en viktig bidragsyter for klubben.

Ryktebørsen
Sjeldent har vi opplevd et overgangsvindu som det vi var vitne til i 2018. Ryktene florerte, det ene tilsynelatende mer useriøst enn det andre. Til slutt stod vi igjen med Cristiano Ronaldo inn, Buffon til Paris, sjokkretur for Bonucci i bytte med Caldara, Marchisio til Zenit og Higuain til Milan, for å nevne noen.

Super Mario
Mario Mandzukic har trolig levert sitt beste år i karrieren i 2018. Han var sterkt toneangivende i at Kroatia tok seg til VM-finale, snudde nærmest på egenhånd mot Real Madrid på Bernabeu og har scoret hyppigere enn noen gang i Juventus denne høsten. Ikke bare en han en stor favoritt blant publikum, han er nå også blitt en av våre viktigste spillere i storkamper. Med sin allsidighet og taktiske kløkt har han egenskaper som er vanskelig å håndtere, samtidig som han skaper rom og muligheter for egne spillere. Et udyr man hater å møte, men elsker å ha. Marione personifiserer grinta og vinnervilje - og han elsker det.

Top or not?
Den nye logoen til Juventus satt sinnene i kok hos enkelte, mens andre hyllet nyvinningen. Nå som også 2018 er gått har den nye identiteten til klubben vokst på de fleste, som ser at en moderne tilnærming og forsøket på å skape en merkevare utenfor fotballen kan vise seg viktig på lengre sikt. Skal Juventus konkurrere mot de beste fra et dårligere utgangspunkt må man finne smarte veier til toppen. På det området er klubben bransjeledende.

U-23
I fjor ble Juventus det første laget som opprettet U-23 lag til spill i lavere divisjoner. Laget overtok en lisens i Serie C og startet sammen med et knippe andre nyetablerte klubber på nivå tre i Italia. På samme måte som vi blant annet har sett fra Spania kan ungomdslaget rykke opp til divisjonen under A-laget, men ikke lenger. Konturene av Juventus-laget indikerer at nettopp det er målsetningen, der man på lengre sikt kan se for seg et farmerlag som knytter til seg spennende talenter fra inn- og utland med visjon om å utvikle de neste Juventusspillerne gjennom god og tidligere matching på seniornivå. . Fortsettelsen blir spennende, selv om laget foreløpig virker et stykke unna å kunne rykke opp denne sesongen.

Verdensmesteren Blaise Matuidi
Når VM-finalen ble sparket i gang var det et sikkert utfall; Juventus kom til å få en ny verdensmester i stallen. For med Mario Mandzukic på den ene siden og Blaise Matuidi på den andre, var det to store spillere som representerte hvert sitt landslag. Frankrike var stor favoritt og levde til slutt opp til det stempelet. Tradisjonelt sett har Juventus hatt gode franskmenn og en lengre rekke verdensmestere i klubben - Matuidi fortsetter den trenden.

Wembley-triumfen
Etter å ha sløst med sjanser i førsteomgangen hjemme mot Tottenham, ble Juventus mer eller mindre spilt ut den siste halvtimen. I London fortsatte trenden den første timen, men fotball handler også om å ta sjansene man får. Det gjorde Juventus og Dybala, som  med en vakker scoring sendte bortelaget i føringen. I pressesonen etter kampen fortalte Chiellini at de aldri var i tvil om at sjansene ville komme. De hadde sett Tottenham feile i viktige øyeblikk flere ganger tidligere og trodde på egne ferdigheter. De siste tyve minuttene trodde trolig ingen mer på det enn Chiellini, som med en av de mest klassiske stopperopptredene i moderne tid stengte igjen og jublet for hver eneste klarering som om han hadde scoret. 

XXXVI
Denne Juventus-generajonen har levert rekordsterke syv Scudetti på rad, en utrolig rekke som fremdeles ikke er over. For å sette det i perspektiv er det altså ingen andre klubblag i de fem beste ligaene i Europa som noengang har levert en tilsvarende rekke. Juventus og Torino hadde tidligere rekorden i Italia med fem triumfer. Vi er vitne til et historisk godt lag, kanskje det mest suksessfulle tiåret vi noensinne vil oppleve som supportere. Det er bare å nyte det så lenge det varer!

YouTube, Twitter, Instagram, Facebook
Etter inntreden til Ronaldo tok Juventus et solid steg i sosiale medier, hvor de nå er blant de mest fulgte klubbene på de ulike plattformene. Rent sportslig gjenstår det enda å se hvilken påvirkning og ettermæle Ronaldo etterlater seg. Det eneste som er sikkert at Juventus allerede har dratt stor nytte at den portugisiske storscoreren på den kommersielle siden, med ny Adidas-avtale, stadig flere engasjementer i ulike markeder og en forventning om fremtidige avtaler med betydelig økning i inntektene.

Zinedine Zidane
Etter å ha tatt Real Madrid til tre triumfer i Champions League sa han opp stillingen sin i Real Madrid. Hvilken kobling det hadde til Ronaldos overgang vites ikke, men det faktum at han ble observert i Torino kun uker senere gjør at media allerede spekulerer i om Juventus har pekt ut Allegris arvtaker en gang frem i tid. Med sin bakgrunn i Juventus og suksess i Real Madrid han nok både Zidane og klubben et ønske om å gjenforenes i fremtiden. Så lenge Allegri fortsetter å levere er det hele imidlertid i hans egne hender.

Ærgjerringhet
Juventus holdt nullen i 31 av 53 kamper i 2018, en trend vi har sett sesong etter sesong de siste årene. Når vi etter hvert returnerer til Champions League-spill om en måneds tid møter vi et av de andre lagene med tilsvarende statistikk i Atlético Madrid. Man trenger ikke være rakettforsker for å spekulere i at hvert mål betyr ekstra mye i det oppgjøret. Også i 2019 vil Juventus bero på en defensiv grunnmur, selv om Ronaldos ankomst og det offensive arsenalet i utgangspunktet betyr at Allegri også har rom for å eksperimentere mer fremover.

Ønskereprise
Enkelte oppgjør har en historisk sus over seg. Et av de oppgjørene var Juventus mot Manchester United på 90-tallet, da Juventus kanskje var den mest fryktede motstanderen i europeisk fotball med tre strake finaler og fem strake semi-finaler i Champions League. Det oppgjøret fikk vi en etterlengtet reprise av i året gruppespill, hvor Juventus først tok en svært dominerende seier på Old Trafford og burde fulgt opp med det samme hjemme. Et vanvittig sjansesløseri og to baklengs på faste situasjoner i sluttminuttene gjorde imidlertid at Uniteds takk av med poengene. Til slutt ble heldigvis ikke kampen utslagsgivende for Juventus' grep om førsteplassen i gruppen, en posisjon man behold til tross for tap borte mot Young Boys i siste runde.

Årets gjennombrudd
Da Carlos Tevez gikk tilbake til Boca Juniors viste Fabio Paratici prov på sin kløkt i markedet. Han sikret seg lån av Vidala og opsjon på fire av den argentinske klubbens mest spennende talenter. Året etter hadde den relativt ukjente uruguayaneren Bentancur spilt seg inn i førsteelleveren og viste prov på et bredt ferdighetsspekter. Det gjorde at Juventus ikke nølte lenge med å hente ham, spesielt etter interessen fra lag som Real Madrid. En rolig innledning ble utover 2018 fulgt opp med stadig flere innhopp, men det var først litt utpå høsten som eneste tilgjengelige alternativ til Pjanic på midtbanen han fikk starte påfølgende kamper. To måneder senere hadde han startet ti strake kamper og fremstod plutselig som en garantist i førsteelleveren. 2018 var et definitivt gjennombrudd, men mye tyder på at 2019 kan bli et enda bedre år. Slik Juventus' stall er per nå vil Bentancur være en viktig brikke i Europa, med godt steg, presise pasninger og lure valg.