Forholdet mellom Juventus og Curva Sud er på bristepunktet


Skrevet av Gjesteskribent
Torsdag 25. oktober 2018 kl. 14:06

Denne artikkelen tar et dypdykk i situasjonen og forklarer hvorfor Juventus' ultras har vært i streik denne høsten.

Gjesteartikkel: Denne kommentaren er skrevet av gjesteforfatter Danilo Paparazzo. Dersom du også brenner inne med en spennende artikkel er du velkommen til å sende denne til redaksjon@juvenorge.com!

Det er en ganske absurd situasjon i Juventus om dagen. En situasjon som alle som går regelmessig på Allianz Stadium er svært opptatt av. På den ene siden har Juventus hatt sin beste sesongstart i vår levetid, der kampen mot Genoa sist er eneste poengtapet etter tolv kamper. Tidligere spillere og italienske journalister mener at dette kanskje er det beste Juventuslaget noensinne, mens rivaliserende trenere peker på Juventus som den største favoritten i Champions League. På den andre siden så er forholdet mellom klubben og den hardeste kjernen av supporterne fullstendig på bristepunktet. Juventus' ultras, de som i alle år har skapt det berømte trykket i Curva Sud, har vært i streik siden sesongstart. Denne artikkelen er et forsøk på å forklare hva som skjer og hvorfor det til nå har vært uvanlig stille på Juventus sine hjemmekamper.

Sesongkortholderne på Allianz Stadium sier at de aldri før har opplevd en så absurd stillhet som det har vært på Juventus sine hjemmekamper denne sesongen. De forteller at det fra tribunen går an å høre både spillere og trenere som roper til hverandre. Den legendariske heksegryta som Juventus Stadium var de første årene, er fullstendig borte. Årsaken er streiken i Curva Sud. Før sesongen skrudde klubben opp prisene på både billetter og sesongkort med rundt 30%. Det har alltid vært enighet i Italia om at svingene skal ha folkelige priser. Om at det i svingene skal være mulig å få råd til å gå på kamp selv om du er student, arbeidsledig eller har lav lønn. Etter økningen i pris med 30% så betaler Juventus sine ultras omtrent dobbelt så mye for å gå på kamp sammenlignet med de andre storklubbene i landet.

For Juventus' sesongkortholdere så rammer prisøkningen også ekstra hardt. Det er viden kjent at klubbens mest lojale supportere ikke bor i Torino, der rundt halvparten kommer utenbys fra. Noen av dem bor så langt vekke som i Sveits, Østerrike og Sør-Italia. De har dermed store utgifter forbundet med å komme seg på kamp. I Curva Sud er flertallet av ultrasene i første etasje fra Milano. Mens flertallet av Drughi sine medlemmer i andre etasje er fra Torino.

Jeg har reist regelmessig til Torino siden år 2000. I november skal jeg ned to ganger, og se til sammen tre hjemmekamper. Etter de to turene har jeg sett Juventus 32 ganger. Prisene og klientellet på Juventus sine hjemmekamper har endret seg drastisk. Går vi 7-8 år tilbake i tid, så måtte vennene mine som holder med Manchester United betale tre ganger så mye for å se sitt lag på Old Trafford, i forhold til hva jeg måtte ut med i Torino. Siste sjekk denne uka viser at i 2018 koster det tre ganger så mye å se Juventus som å se United. En helt ufattelig økning! For å sitte på langsiden på Allianz Stadium i kamper mot lag som United og Napoli så må man nå ut med 200 Euro! Å se Juventus mot svake motstandere i Serie A koster dobbelt så mye som å se et toppoppgjør i Premier League. Og her er det viktig at vi nordmenn husker at Italia er et land med stor arbeidsledighet og mye lavere kjøpekraft enn det vi har i Norge. Så hvis disse prisene er dyre for oss, så kan dere tenke dere hva det utgjør for en student eller bilmekaniker bosatt i Nord-Italia.

Hvordan har streiken foregått så langt?
I kampen mot Sassuolo møttte alle ultrasene i Curva Sud opp i hvit skjorte og svart slips. Dette for å symbolisere at hvis Juventus fortsetter med disse prisene, så kommer det til slutt bare til å være «snobber» som har råd til å komme på kamp. I kampen mot Napoli kom alle ultrasene kledd i svart, for å symbolisere sorg over at klubben holder på å drepe tribunelivet og utrydde folka som alltid har skapt magisk stemning på Juventus sine hjemmekamper.

Streiken i alle hjemmekamper foregår slik: Curvaen synger under oppvarmingen, og blir helt stille når dommeren blåser i gang kampen. I det 39 minutt synger de første sang: «Odio Liverpool» (Jeg hater Liverpool) og «Siamo sempre con voi» (Dere kommer alltid til å være hos oss), for å hedre de 39 Juventus supporterne som ble drept i Heysel tragedien i 1985. Etterpå blir det stillhet igjen, faktisk helt til det 80 minutt. Da synger ultrasene de siste 10 minuttene. Da er det ofte sanger som «La Juve siamo noi» (Det er vi som er Juventus), som går igjen. Unntaket var helgens kamp mot Genoa, hvor curvaen var suspendert som følge av sanger mot Napoli og tribunen i stedet ble fylt opp av skoleelever.

Juventus' ultas blir også rammet på bortebane. Etter at Juventus kjøpte Cristiano Ronaldo har samtlige motstanderlag satt prisene sine opp til rekordnivå når de møter Juventus. En bortebillett mot Chievo og Milan kostet tidligere henholdsvis 20 og 45 euro. I år kostet samme billett 50 og 75 euro, en vanvittig økning. Som et resultat av dette så har Juventus' ulike grupperinger gått sammen om å boikotte samtlige bortekamper til nå, med unntak av bortekampen mot Parma. Hvorfor? Fordi det er en uskreven regel i alle land at billettene i bortesektoren ikke skal være dyre. Dette for å ta hensyn til at bortefansen også trenger transport og ofte overnatting for å komme seg på kamp.

Noen sier: "Ja, men Juventus kjøpte jo Ronaldo og må betale for han" som et argument for prisøkningen. Journalister har funnet ut at hvis man tar den samlede summen av de 30% ekstra alle ultrasene i Curva Sud måtte ut med ekstra for sesongkortene sine, så klarer du nesten å betale en ukelønn til Ronaldo. Spørsmålet blir om det er smart av klubben å gå til krig mot sine aller mest trofaste fans, for en så liten del av Ronaldo sin lønn?

Klubbpresident Andrea Agnelli er en svært upopulær mann i Torino om dagen. Tilskuerne tilgir han aldri for måten han behandlet Del Piero på for noen år siden, eller hvordan publikumsheltene Claudio Marchisio og Gonzalo Higuain ble kastet ut av klubben på i sommer. Han fikk ett år suspensjon etter at han ble dømt for å ha hatt kontakt med et mafiamedlem som prøvde å starte en ny ultrasgruppering i Curva Sud. Noen mener at nettopp denne rettsaken er grunnen til at Andrea Agnelli har kuttet alle bånd til ultrasene.

Juventusfansen viser ofte til eksempelet med Bayern Munchen, som helt siden den nye stadion ble åpnet har låst sesongkortprisene til 140 euro i svingene. De har offentlig uttalt at de aldri skal melke sine fans for penger. Ser vi til Torino og Andrea Agnelli, så har sesongkortet i svingen økt fra 275 til 650 euro på få år! Er det Juventus sine ultras som skal få svi for at klubben bygde en liten stadion med plass til kun 41 000 tilskuere? Hva skjer den dagen nedturen på banen kommer? Den dagen Ronaldo legger opp og Ronaldo-turistene forsvinner? Hvem skal da støtte laget på stadion?

Som tidligere nevnt så skal jeg se Juventus på Allianz Stadium tre ganger i november. Jeg er veldig spent på hvordan det kommer til å bli. Jeg er en av de som elsker tribuneliv, og som først og fremst reiser til Italia og drar med meg andre nordmenn dit, for å oppleve magisk tribuneliv. Min største frykt er at Allianz Stadium i fremtiden blir lik enkelte engelske stadioner. En stadion med et stort antall turister, fullstendig blottet for stemning og hvor bortesupporterne dominerer showet på tribunen.

Hva må til for å få slutt på streiken? De fleste er enige om at utspillet ligger hos Juventus. Det er de som må strekke ut en hånd, gå i dialog med fansen og sette prisene på enkeltbilletter i curvaen ned til et akseptabelt nivå. Ultras betyr å gå litt lenger. Det vil si at mens sesongkortholderen på langsiden kanskje ikke fornyer, eller surmuler over prisene på tribunen, så går ultrasene til aksjon for å vinne kampen mot de høye prisene. Noen av dere husker kanskje at for få år siden så ble alle hjemmekampene til Roma og Lazio spilt i fullstendig stillhet. I to hele sesonger! Før ultrasene vant over myndighetene som ville innføre restriksjoner i svingene deres. Hvis ikke klubben Juventus går i dialog med ultrasene, så vil dette dessverre bli sesongen med minst stemning på stadion i klubbens historie. For som alle som har vært på kamp i Italia vet, så er det ikke langsidene som organiserer, starter sanger eller skaper stemningen på stadion. At dette skjer i sesongen hvor vi har et magisk lag, som har gode muligheter til å gå hele veien i Champions League, gjør det hele bare tristere.

Så mens jeg på den ene siden jubler og er stolt over at vi kjøpte Ronaldo, gleder meg helt vilt over et fantastisk lag som knuser all motstand og er stolt over at hele verden plutselig har fått en enorm respekt for «Den gamle dame», så er jeg samtidig forbanna på Andrea Agnelli og på klubben for måten de behandler sine mest trofaste fans på. Forbanna over at de presser ut lokalbefolkningen og italienerne fra stadion, med det som nå må være Europas høyeste billettpriser. Og ikke minst livredd for at den magiske stemningen jeg har reist ned i 18 år for å oppleve skal bli ødelagt for evig og alltid. Som ultrasene sier: Allianz Stadium skal være en kokende stadion og lagets 12. mann, IKKE et stillesittende teater.

Fino alla fine!

Danilo Paparazzo