Juventus - Napoli, 29.09.18 kl. 18.00


Skrevet av Kim-André Østbye
Lørdag 29. september 2018 kl. 12:03

Det er duket for sesongens første toppoppgjør på Allianz Stadium når et revansjesugent Juventus tar i mot Napoli i kveld.

Enkelte kamper betyr så mye mer enn tre poeng. Juventus-Napoli er nord mot sør, nummer én mot nummer to, fjorårets seriemester mot laget som trodde de hadde vunnet det hele med Koulibalys hodestøt langt inn i overtiden i fjor vår. For fjorårets tittelrace var en thriller - en thriller med flere vendinger. Fra å ha jaget lenge så Juventus ut til å ha tatt et grep om sin syvende strake serietriumf utpå vinteren. Slik så det også ut i det innbyrdes oppgjøret i Torino, helt til nevnte Koulibaly stanget inn 1-0 til Napoli på overtid. Bildene av en jublende bestefar og en by som feiret gikk sin viralt. I ukene som ventet beholdt Juventus roen og tok de oppskriftsmessige seirene, mens Napoli åpenbart var preget av omstendighetene og tapte terreng. Ledelsen skiftet tilbake og rutinen ble til slutt utslagsgivende, i det som kanskje var den mest spennende serieavslutningen siden Juventus mot Milan i 2011/12. Slik Marek Hamsik omtalte det i sin biografi: "Sarri forsøkte å få oss til å holde igjen i garderoben etter seieren, "dere har ikke vunnet noe enda". Men vi hørte ikke på han. Det var kanskje det fatale øyeblikket hvor vi tapte Scudettoen".

I kveld er det to relativt "nye" lag som møtes. I Juventus er Bonucci tilbake i midtforsvaret, nyervervelsen Cancelo på høyreback, Emre Can på midten og Cristiano Ronaldo på topp. I Napoli er Jorginho, Reina og Sarri borte, mens Ancelotti, Meret, Verdi og Ruiz er kommet inn. På papiret har Juventus sitt kanskje sterkeste lag på ti-femten år, spesielt om en også ser til benken og de valgmulighetene som finnes der. Juventus har en uttalt ambisjon om å fortsette den hjemlige tradisjonen med serie-cup (etter fire strake!) og samtidig ta det siste, store steget i Europa. For etter å ha endt opp som tapende finalist mot henholdsvis Barcelona i 2015 og Real Madrid i 2017, for ikke å snakke om overtidsdramaet mot nettopp Real Madrid og Ronaldo i fjorårets sesong, jakter Juventus desperat etter å krone denne historiske årgangen med europeisk suksess. Det er heller ikke så rart om man blar lengre tilbake i historiebøkene, der Juventus til tross for å ha vunnet alt i Europa, derunder Champions League to ganger, fremstår som tidenes finaletaper med tap i de siste fem Champions League-finalene laget har spilt.

Med et tettpakket kampprogram benyttet Juventus hjemmekampen mot Bologna til å rotere i laget og lade opp til helgens langt viktigere og tøffere batalje. Det betyr at vi vil få en del oppskriftsmessige endringer fra sist. Usikkerhetsmomentene virker å være om laget går ut i en 4-3-3 eller 4-2-3-1, som videre betyr at Can, Dybala og Bernardeschi trolig kjemper om de to siste startplassene. Med mindre noe spesielt dukker opp er de øvrige plassene i laget spikret. Etter en forrykende start er det ikke verken utenkelig eller ufortjent at Bernardeschi fort sender en av de andre til benk, men samtidig viser Dybala stadig utvikling og vil være viktig for det oppbyggende spillet. Siden Napoli stiller med tre sentralt er det sannsynlig at Allegri velger det samme, som i så fall betyr at Can er selvskreven med Matuidi og Pjanic. Sannsynlig lagoppstilling:

 Szczesny; Cancelo, Bonucci, Chiellini, Sandro; Can, Pjanic, Matuidi; Dybala, Mandzukic, Ronaldo

For Napoli blir det spennende å se hvordan kampen angripes. Der Sarri stod for sin flytende fotball, vil nok Ancelotti trå mer varsomt og forsøke å overliste Allegri taktisk. Som managere er de to italienerne lik på flere måter, spesielt i hvordan de etterstreber taktisk perfeksjon og fokuserer på selv de minste detaljer. I så måte blir kampen i kveld en kamp av flere dimensjoner, hvor både enkeltspillere, samspillet, innbytterne og trenerne blir avgjørende for hvem som vinner. Den viktigste mannen for Napoli blir Insigne. Han har vært i forrykende form denne høsten og må levere varene fremover om Napoli skal utfordre. Samtidig blir Allan, Hamsik og Zielinski viktige sentralt, mens Koulibaly og Albiol må spille opp mot sitt ypperste i møte med Mandzukic og Ronaldo. Forventet lag:

Ospina; Hysaj, Albiol, Koulibaly, Rui; Allan, Hamsik, Zielinski; Callejon, Milik, Insigne

Kampen sendes som vanlig på Strive. Denne runden har i tillegg VG+ kjøpt rettighetene og viser både Juventus-Napoli og Madrid-derbyet. Glem heller ikke at de to hovedstadslagene barker sammen allerede klokken 15. God lørdag!