Dommerne stjal showet i sterk borteseier


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Onsdag 19. september 2018 kl. 23:30

Ett rødt, tre straffer, 0-2. Det ble dramatisk, men endte lykkelig, på Mestalla i CL-åpningen.

En heksegryte av de sjeldne ventet Juventus i sesongens første CL-match. Et hjemmelag som var tilbake i Champions League etter et par års fravær hadde et gnistrende hjemmepublikum i ryggen, men selv ikke med dommerhjelp skulle Los Che hindre et råsterkt Juve i å triumfere. 

For etter et ørlite kjør fra Valencia i starten tok Juventus over og begynte å skape sjanser. Store sjanser. Først blåste Mandzukic ballen over fra kjempehold, deretter gjorde Khedria det samme fra om mulig enda bedre lege. Anført av en strålende Bernardeschi og en svært opplagt venstreside med Ronaldo og Sandro fortsatte man å produsere, og neste sjanse falt til Bernardeschi. Neto reddet italienerens forsøk fra kort hold, før Matuidis forsøk på returen ble blokkert. 

Det var i det hele tatt ganske underlig at Juventus ikke ledet da det som blir kampens store snakkis inntreffer. Bianconeri bygger nok en gang flott opp på venstresiden, og på vei inn i boksen hindres Ronaldo av Murillo. Colombianeren, uten øyne på ballen, kaster seg ned i møte med fremadstormende Ronaldo, og portugiseren, synlig frustrert, klapper forsiktig midtstopperen på hodet og gjør tegn til at han skal komme seg opp. Mållinjedommeren (som forøvrig er en av de snodigere nyvinningene i fotball) kaller til seg dagens hoveddommer Brych og signaliserer at situasjonen Valencias forsvarer konstruerte er verdt et rødt kort til Ronaldo. En vanvittig avgjørelse, og CR7 forlater banen i tårer til hånlig jubel fra hjemmefansen i sin CL-debut for Juventus. Forhåpentligvis vil dette ankes, slik at vår nr. 7 er klar til dyst neste runde.

Juventus lar seg dog ikke knekke av denne grunn, og tar ledelsen de skulle ha tatt for lenge siden like før pause. Cancelo banker ballen i tverrliggeren, men på returen stemples han i ansiktshøyde av Parejo. Soleklar straffe, Pjanic er sikker mot sin gamle lagkamerat, og en meget fortjent ledelse til pause. Valencias eneste farlighet i omgangen (og stort sett i hele kampen) stod Batshuayi for da han dro av Chiellini inne i boksen og banket ballen rett på Szczesny. 

Andreomgangen er et mesterstykke i rutine og tålmodighet fra Juve-gutta. Tidlig river Murillo ned Bonucci, og ber om en ny Juve-straffe. Brych oppfyller stopperens ønsker, og Pjanic holder hodet kaldt igjen. Samme hjørnet, 0-2. 

Og mye mer var det egentlig ikke å snakke om. Valencia prøvde og prøvde, men klarte aldri å spille seg til store muligheter. En flott forsvarskamp ser ut til å ende plettfritt da innbytter Rugani bruker armene litt for aktivt i duell med Gabriel, og den tyske kamplederen blåser dagens tredje straffe - fem minutter på overtid. Szczesny redder dog Parejos forsøk mesterlig, og dett var dett. Som United (vinner 3-0 borte mot Young Boys) tar Juve en oppskriftsmessig seier i første runde. I en kamp som vil huskes for alt annet enn det sportslige. Men det sportslige var faktisk meget bra for bortelagets del. 

Kampfakta: 

Valencia 0-2 Juventus

Pjanic str 45', 51'. RK: Ronaldo 29'.

Antall skudd: 26-10

Skudd på mål: 6-6

Ballbesittelse: 54-46

Valencia (4-4-2): Neto; Vezo (Cheryshev 57), Gabriel, Murillo, Gaya; Soler, Parejo, Wass, Guedes (Gameiro 70); Rodrigo, Batshuayi (Mina 70).

Juventus (4-3-3): Szczesny; Cancelo, Bonucci, Chiellini, Sandro; Khedira (Can 23), Pjanic (Costa 66 (Rugani 89)), Matuidi; Bernardeschi, Mandzukic, Ronaldo.

Spillerbørs: 

Szczesny: 8,5. Det var altså en slik aften som måtte til for å overbevise om at han er rettmessig arvtaker. Bunnsolid i alt han gjør, oser vinnervilje, dirigerer forsvaret sitt, og topper det hele med en glimrende strafferedning. Sjeldent velfortjent smultring. 

Cancelo: 8. For en kamp på gamle trakter, og for en sesongstart. Den unge portugiseren er et dødelig angrepsvåpen, skaffer straffe, og er attpåtil meget solid og klok bakover. Hans evne til å dra av en mann er dessuten uvurderlig i en kamp som denne. 

Bonucci: 7,5. Solid og kald. Særdeles bra i pasningsspillet, og har sammen med Chiellini meget bra kontroll på Valencias angripere. 

Chiellini: 7. Settes, grunnet hjemmelagets tafatthet, sjeldent på de store prøvene, men dras enkelt av ved en anledning. Er dog få om noen man heller vil ha til å forsvare en ledelse. Meget god annenomgang der han viser oppofringsvilje og klokhet og avverger et par farligheter. 

Alex Sandro: 7. Lysende start på kampen, og er mye involvert i Juves gode spill. Falmer naturlig nok utover da man legger seg bakpå. Har til tider nok med å forsvare seg, og gir bort noen enkle baller, men gjør en bra jobb alt i alt. 

Khedira: 6,5. God i innledningen, men må dessverre ut med skade etter 22 spilte. Rekker å brenne en megasjanse. 

Pjanic: 8,5 BB. Avgjør kampen med et iskaldt hode. Setter to straffer til øredøvende pipekonsert, begge gode. Kontrollerer ellers midtbanen fint til han tas av. 

Matuidi: 7,5. Uvurderlig når kampbildet blir slik det blir. Viser sin voldsomme løpskapasitet og fysikk, stresser Valencia-spillere, og vinner mange baller på midten. 

Bernardeschi: 8. Briljant førsteomgang der han i tillegg til å skape flere sjanser holder meget godt på ballen, strør rundt seg med krempasninger og slår gode dødballer. En slitekamp i andre, der han legger ned stor innsats. Ikke vanskelig å forstå hvorfor Allegri plukker Berna etter slike forestillinger. 

Mandzukic: 7. Viktig som oppspillspunkt, og får tidvis en svært utakknemlig jobb alene mot et helt Valencia-forsvar. Kommer godt fra det, og holder på ballen i viktige faser. Burde dog ha scoret. 

Ronaldo: 6. Åpner egentlig svært friskt, og kunne allerede ha hatt to målgivende da han ble vist ut. Til tross for at utvisningen selvsagt er tullete, må han nesten trekkes for å la seg hisse opp og gi dommeren en minste mulighet. Nå venter nok en revansjesugen CR7 - bare å spenne setebeltene. 

Innbyttere:

Can: 7. Kommer inn tidlig og gjør en solid kamp med fysikk og ro i spillet. Lovende.  

Costa: 6,5. Litt av et par dager. Gjør et helt greit innhopp som kontringsspiller her, men blir skadet da han tester Neto. Tas dermed av igjen like før slutt, og må jo uansett sone fire kamper i ligaen. 

Rugani: 5. Gir bort en unødvendig straffe, og det er det eneste han gjør. 

 

Forza Juve!