Ronaldo - drømmen som gikk i oppfyllelse


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Torsdag 19. juli 2018 kl. 16:00

Siden 2006 har Juventus kunnet se langt etter å signere globale superstjerner. Inntil nå.

Historien om en purung Cristiano Ronaldo som var så godt som klar for Juventus tilbake i 2003 er velkjent. Tidligere transferboss Gianni Di Marzio har hevdet at grunnen til at det ble Manchester og ikke Torino var at angriperen Marcelo Salas nektet å flytte den andre veien. Et par år senere, da portugiseren hadde etablert seg som stjerne i Premier League, gikk det rykter om at han var nestemann på lista for et kruttsterkt Juve som under Capello dominerte Serie A og jaktet det siste steget i Europa.

Det som skjedde siden er en kjent og tung historie for alle Juventini - Calciopoli brakte klubben i kne, ribbet oss for et storlag, og magre år ventet. I mellomtiden vokste Ronaldo til å bli en stadig større superstjerne i Manchester og etter hvert i Madrid. En som avgjorde finaler og vant titler med klubbene sine. En Ballon d'Or-vinner. En spiller Juventus bare kunne drømme om. Tiden der slike spillere kunne lokkes til Torino var tilsynelatende over. 

Et drøyt tiår senere sprekker nyheten om at Ronaldo kan ende opp i Juventus først i Tuttosport. Tull og tøys, tenker de fleste. Ni år i Madrid, fem gullballer, fem CL-titler. Over ett mål per kamp i Los Blancos, EM-tittel med Portugal, hundrevis av millioner av følgere på sosiale medier. Ja, han er 33, men har fysikk som en 28-åring, og eksperter mener han har flere år igjen på topp. Pakken CR7 virker rett og slett for overveldende å kunne ta i mot for Juventus og Italia. Er vi virkelig store nok for dette?

Ting har endret seg siden 2006. La oss ta den korte historien, som fortjener å gjenfortelles. Etter et par middelmådige etableringsår i Serie A overtok Andrea Agnelli presidentskapet, og ting snudde fort. I vanskelige økonomiske tider guidet han Juventus med trygg hånd gjennom en tid som inkluderte stadionbytte og mange endringer. Inntektene og verdien til Juventus økte, da klubben, som førstemann i Italia, ble eier av sitt eget stadion. Men kloke økonomiske valg var ikke det viktigste for å bygge opp Juventus igjen. Det var ansettelsene Agnelli og co gjorde.

Sampdorias Marrotta ble hentet inn som sportsdirektør, og året etter kom Conte inn som trener. Med Marrotta kom den unike overgangsteften som har kjennetegnet Juve siden. Klassespillere som Pirlo, Barzagli, Pogba, Vidal, Tevez, Khedira og Alves har i tur og orden blitt hentet inn for mindre enn lommepenger. Med sin ekstraordinære vinnervilje og sine glitrende evner som lagbygger tok det Conte svært kort tid å få mye ut av et ferskt lag. Under ham gjenskapte dessuten Juventus suksess, og etablerte seg som Italias soleklare ener igjen. 

Under Allegri fortsatte suksessen, men også ute i Europa, og med to CL-finaler de siste fire årene har Juventus gjenetablert seg også i Europa-eliten. Sakte, men sikkert, har verden fått øynene opp for Bianconeri som en storklubb igjen. De siste årene har vi vært der oppe med de beste. Men hele tiden har det føltes som at noe har manglet for å konkurrere på likefot med dem. For å vinne det gjeveste, og realisere en over 20 år gammel drøm. Det siste lille. Tiltrekningskraften for å hente en verdensstjerne.

Juves økonomiske utvikling det siste tiåret har vært spektakulær. På de siste ti åreneI perioden er klubbens inntekter mer enn doblet, verdien av både merkevaren, konsernet og laget har skutt i taket, og man har opparbeidet seg en overlegen posisjon vis-a-vis italienske konkurrenter. Man er godt inne blant verdens ti rikeste klubber, til tross for Serie As ufordelaktige TV-avtaler. Fornuftig økonomisk politikk kombinert med gjentatt sportslig suksess har gjort at man hittil har kunnet bygge klubben stadig større, få inn stadig større stjerner og konkurrere med de andre gigantene på kontinentet, slik man gjorde det før Calciopoli. Juventus i de vanskelige mellomårene 2006-11 er ikke til å kjenne igjen. 

Dette kommer ikke gratis. År etter år gjøres det smarte dealer og glimrende arbeid på feltet og i korridorene til Juventus. Det er de briljante menneskene i klubbens ledelse som har lagt grunnlaget for Juves vei tilbake mot toppen. Det er de som har gått sammen og dratt denne legendariske overgangen i land. Marrotta var selv meget klar på at dette var et resultat av teamwork. Som supportere kan vi ikke annet enn å prise oss overlykkelige over at det er disse folkene som sitter bak spakene. De har ført vårt kjære Juve tilbake mot toppen, og hvert år får vi bekreftelser på banen på at vi er tilbake på pre-Calciopoli-høyder. Men nå har man tatt et steg videre.

Med Ronaldo-dealen kommer bekreftelsen på at Juventus ikke bare er tilbake der de var rundt 2006. De har kommet enda lenger. Klubbens dyreste signering gjennom tidene representerer første gang et Serie A-lag har signert den nåværende Gullballen-vinneren siden Inter signerte brasse-Ronaldo i 1997. Juventus har fått inn verdens beste, fotballens største, kanskje idrettens største. Uten at det trengs kan man jo slenge ut noen funfacts som gir et inntrykk av størrelsen på 33-åringens overgang.

Flere kilder hevder at Juventus de første 24 timene etter overgangen solgte over en halv million Ronaldo-trøyer. Dette er godt over halvparten av antallet man solgte i hele fjor, og alene stod Ronaldo i Madrid etter sigende for over 40% av draktsalget. På to dager, etter det som til da kun var spekulasjoner, steg Juventus-aksjene på den italienske børsen med rundt 20%. Og på sosiale medier har Juventus fått et voldsomt boost etter overgangen, med flere millioner nye følgere. Slike tall tyder på at denne overgangen, til tross for dens ekstreme kostnad i form av overgangssum og lønn, faktisk kan gi positiv avkastning over lengre sikt. Dette er definitivt noe Agnelli og co har diskutert nøye, og som alltid er det bare å stole på deres kyndige vurderinger. De har som oftest rett. Og nå har de fikset sin første superstjerne. 

Dette er en annen Ronaldo enn den unge portugiseren man prøvde seg på i 2003 og i 2006. Dette er CR7. Selve kronen på verket for Juventus' fantastiske era, som tilsynelatende ikke har noen ende. Nå er drømmen her.