Ny fest i Roma - Scudetto nr. 36 sikret!


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Mandag 14. mai 2018 kl. 12:52

Juventus kontrollerte etter hvert inn uavgjort på Olimpico, og fortsatte å skrive italiensk og europeisk fotballhistorie. 

Kampfakta: 

Roma 0-0 Juventus

Antall skudd: 9-7

Skudd på mål: 2-0

Ballbesittelse: 47-53

Roma (4-3-3): Alisson; Florenzi, Fazio, Juan Jesus, Kolarov; Pellegrini (Gonalons 72), De Rossi (Strootman 82), Nainggolan; El Shaarawy, Dzeko, Ünder (Schick 81). 

Juventus (4-2-3-1): Szczesny; De Sciglio, Rugani, Barzagli, Alex Sandro; Pjanic, Matuidi; Bernardeschi (Douglas Costa 67), Dybala, Mandzukic (Bentancur 81), Higuain.

På den kanskje vanskeligste arenaen å besøke i italiensk fotball trengte Juventus kun ett poeng eller en Napoli-blemme for å sikre tittelen. Et Roma, som allerede hadde sikret CL-fotball, ville dog ikke gi ved dørene foran et imponerende Olimpico. Å avslutte foran Lazio og hindre Juve-feiring var nok motivasjon for at en i utgangspunktet betydningsløs kamp skulle tas på alvor for Giallorossi.

Og romerne kjørte så definitivt kampen fra start av. Et opplagt hjemmelag styrte begivenhetene utpå matta uten å skape de helt store målsjansene. Dzeko og Nainggolan dunket hver sin brukbare mulighet høyt over, før Pellegrini kom til et par svake avslutninger. Kolarov kom nærmest i omgangen med et frispark som endte i Szczesnys nettvegg. Juventus så svært tannløse ut, men hang fint sammen defensivt, og Rugani og Barzagli var gode.

Etter pausen hevet bortelaget seg noe, og Dybala hadde en ball i nettet, men ble korrekt avvinket for offside. Kolarov kom nærmest også denne omgangen, og serberens forsøk havnet denne gangen på nettaket etter å ha tatt borti Pjanic. Like etterpå klikket det for Nainggolan, som fikk to korrekte gule på småstygge forseelser mot Sandro og Dybala. Belgieren fikk marsjordre fra Tagliavento, og kampen var effektivt over. Begge lag så seg fornøyde med poenget, og Juve styrte resten av omgangen ved å holde ballen i laget uten å teste Alisson. 

Det var langt fra en fantastisk forestilling, men onsdagens Coppa-feiringer tatt i betraktning, + tur-retur Roma, var det Bianconeri viste her imponerende profesjonelt. Sterke Roma ble holdt på armlengdes avstand, og for andre gang på en halv uke kunne man slippe jubelen løs for en tittel. For poenget holdt, tross Napolis seier mot Sampdoria, til å sikre nok en Scudetto - en svært deilig en, etter en sesonglang thrillerduell mot Partenopei. Igjen var Juve sterkest, og gårsdagens resultat symboliserer på mange måter Italias suverene ener de siste årene - man henter resultatene man trenger. 

Ikke mye å skrive hjem om i spillerbørsen, men her er årets nest siste:

Spillerbørs: 

Szczesny: 6,5. Ble aldri virkelig testet mot gamle lagkamerater. Vi lever alle i spenning - blir han førstekeeper neste år? Kommer Gigis farvel på søndag?

De Sciglio: 6. På det jevne fra De Sciglio, etter at han har vært ute en stund. Ingen bidrag framover, men brukbar kontroll på sin side. 

Rugani: 7. Spesielt ett viktig brudd midtveis i første omgang. Ellers god kontroll, bra i duellspillet, og godt samspill med gamlefar...

Barzagli: 7,5 BB. I alle fall Juves beste. 37-åringen kan fortsatt, han hadde full kontroll på Dzeko, og satte knapt en fot feil. 

Alex Sandro: 6. Hadde småtrøbbel med Ünder i starten, men kom seg fint inn i det. Spennende å se hva som skjer med ham i sommer, etter en sesong under pari. 

Pjanic: 6. Ikke mye å skryte av i første omgang, da han virket noe slapp og mistet ballen i farlig posisjon til Nainggolan. Er gull verdt når Juve har ballen og skal styre kampen inn. 

Matuidi: 6. Solid skift defensivt, som alltid, viktig for balansen i midtbanen og gjør noen fine brudd. Fraværende offensivt. 

Bernardeschi: 6. Herlig type, prøver mye og er frisk. Selv om han mangler litt sharpness blir dette veldig bra neste sesong. 

Dybala: 6,5. Juves eneste virkelige trussel. Skapte et par halvfarligheter, men ikke noe sluttprodukt. Må bli jevnere i prestasjonene, men har vært vår beste offensive spiller sesongen sett under ett. 

Mandzukic: 5. Meget anonym showing, og man kan unnskyldes for å ha glemt at han i det hele tatt var på banen. 

Higuain: 5,5. Fullstendig tatt ut av kampen av Fazio og co, og fikk bidratt svært lite. Fikk dog også lite hjelp.

Innbyttere:

Costa: IG. Kom inn akkurat da kampen i realiteten var over.

Bentancur: IG.

Syv strake ligatitler er selvsagt ny rekord i Italia, og i Europas største ligaer kan kun Lyon (2002-08) matche bedriften. Det er dessuten første gang i historien at en trener fra de fem store europeiske ligaene vinner fire dobbelttriumfer på rad. Allegris suksess med Juventus er nesten ikke til å fatte, og nok en gang trakk man det lengste strået i et rotterace med Napoli. Fino alla fine. 

PS: Husk siste seriekamp mot Hellas Verona hjemme i Torino førstkommende søndag. Dette kan bli Buffons avskjedskamp, og en av tidenes største skal i så fall hylles. Han ble førstemann til å vinne ni italienske ligatitler i går.