Rolf-Otto før cupfinalen


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Onsdag 9. mai 2018 kl. 12:30

JN har tatt en prat med Viasats eminente Italia-ekspert før kveldens storkamp. 

Rolf-Otto Eriksen, Viasats faste Serie A-kommentator og Italia-ekspert, kan høres fra kommentatorplass til det meste av italiensk fotball. Han er uten tvil en av de her i landet med best peiling på calcio, og hans innsiktsfulle kommentering og snertne stil gjør mye for Viasats Serie A-dekning. I kveld er han, selvsagt, bak mikrofonen når Juventus møter Milan i Coppa Italia-finalen. Her er noen av tankene hans før det som ligger an til å bli en glimrende finale mellom Italias to største klubber. 

S: Hvilke forventninger har du til finalen?

Jeg forventer en jevn, intens og nervepirrende affære. Juve er alltid på hogget når en tittel er innen rekkevidde (kanskje bortsett fra hvis det er CL-finale…), og for Gattusos Milan er dette den første reelle muligheten til å vinne en tittel – noe som ville vært en brusende fjær i hatten for Rino. Jeg tror vi får en ny gladiatorkveld på Stadio Olimpico, uten Roma i hovedrollen denne gangen.

Hva anser du som de respektive lagenes fremste styrker/svakheter til finalen? Hva blir avgjørende for at henholdsvis Juventus og Milan skal løfte trofeet?

Juve er overlegen på bredde og kvalitet i stallen. Der er Milan et godt stykke unna. Dessuten stiller Bianconeri med et psykologisk overtak; «alle vet at Juve vinner til slutt». Det er jo den egenskapen/ferdigheten Juve har i Italia. På den annen side: Hvis det er en som kan klare å skvise ekstra motivasjon inn i spillerne med et sånt utgangspunkt, er det Gattuso. Og det er her Milans mulighet ligger: De må bruke underdog-posisjonen for alt den er verdt. I tillegg er Rossoneri avhengig av å være tilnærmet feilfrie bakover og, aller viktigst: Sette de sjansene de får. En svakhet hos Milan er at de kreative kreftene i perioder kan bli både få og for lite synlige. Særlig når de møter sterk motstand og stresses opp litt ekstra av det. For Juves del blir tålmodighet som vanlig et stikkord, det å holde maskinen i gang, gjøre en profesjonell og disiplinert jobb hele veien fram til scoringssjansene kommer. For det gjør de. Men Juve må finne balansepunktet mellom det å mestre å forsvare seg uten ball og samtidig være interessert i å skape trøbbel for Milan når de har ball. Hvis Juve blir for ensidig opptatt av defensiv (over)kontroll, synes jeg de ofte blir visne offensivt.

Hvem blir de to lagenes nøkkelspiller(e)?

Da sier jeg Douglas Costa (håper han starter) for Juve. Både fordi han er assist-konge om dagen og følgelig i praktslag. Han er blitt hvassere og hvassere i sebradrakt, i øyeblikket er han som en virvelvind. Jeg tror tempoet, bevegeligheten og de målgivende ferdighetene hans kan utgjøre en forskjell også mot Milan. For Rossoneri velger jeg meg to: Bonucci og Suso. Sistnevnte blir viktig litt på samme måte som Costa blir for Juve. Han kan både bøye inn en fra langt hold selv og sette opp folk rundt seg. Bonucci må være på topp for at Milan skal klare dette. Det er jeg temmelig sikker på.

Under Allegri har Juventus vært nærmest utilnærmelige og vunnet både serie og cup tre år på rad, i tillegg til at man har nådd to Champions League-finaler. Fortsetter denne trenden skriver Juventus ytterligere historie hjemme i Italia. Men: hva tror du skal til for at Juventus kan ta det siste steget også i Europa? Og vil det skje med Allegri ved roret?

Jeg har stor respekt for det arbeidet Allegri gjør i Juve. Jeg har stor sans for ham som trener. Han er meget sterk faglig, noe som gir ham mange strenger å spille på taktisk. Han er rett og slett en klassisk allenatore. I Juventus synes jeg han til tider har vært litt for opptatt av defensiv kontroll uten ball, men samtidig er det nettopp den gjennomtenkte organiseringen og helheten i spillet til Juve som har gjort dem så å si uslåelige i hjemlig serie og cup. Det smerter å si det, men jeg tror faktisk at Buffon-æraen må gjøres ferdig før neste skritt kan tas. Da tenker jeg også på Barzagli (han er jo med videre, men bør ikke ha en veldig sentral rolle nå). Chiellini holder fortsatt høy klasse, men den nydelige og mesterlige B+BBC er nå historie. Det var den jo for så vidt da Bonucci stakk til Milan. Årets sesong har slik sett havnet litt i mellom. Jeg synes Buffon fortsatt er kjempegod, men det er tid for å sette punktum og ta neste steg – i god Juve-ånd. Jeg tipper Supermann sjøl er den første til å være enig. Det trengs styrking av midtbane (Emre Can er absolutt interessant der), og jeg er helt sikker på at vi får se nye fjes der. Jeg håper at Allegri vil jobbe mer for å utvikle det offensive spillet til Juve, for der ligger det en enorm slagkraft – bare se til Real Madrid-kampen i Madrid. Tenk deg spillere som Costa, Bernardeschi, Dybala (som snart MÅ bli voksen), Higuain, Pjanic, Cuadrado, Alex Sandro. Det er en enorm offensiv skyts. Den må utvikles og finslipes, slik at den blir det våpenet Juve trenger for å ha nok variasjon og allsidighet når det virkelig drar seg til i CL også. Jeg har fortsatt tro på at Allegri er mannen som kan få til dette i Juve, og jeg tror klubbens sult etter å vinne og den dyktige klubbledelsen vil være en slags garanti for at de vil gjøre nettopp det, fortsette å vinne. Det store spørsmålet er jo fortsatt CL, men her må klubben passe på så de ikke blir helt fullstendig opphengt i suksess her. Det kan fort begynne å jobbe mot dem. Det gjelder å finne balansepunktet. Magefølelsen sier meg at Juve blir skumle neste CL-sesong – særlig hvis Allegri blir.

Vi takker Rolf-Otto for innsikten, og gleder oss til hans dekning av kveldens kamp. Tune in på Viasport+ eller Viaplay fra 20:50!