Fantastisk oppvisning på Bernabeu


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Onsdag 11. april 2018 kl. 23:55

Juventus lekte med Real i deres egen grind. På overtid ble man dessverre røvet. 

Det er en merkelig blanding av følelser man sitter igjen med nå. Inn mot kveldens oppgjør visste man ikke helt hva man skulle håpe på. 0-3 fra hjemmebane, tilsynelatende løpet kjørt. Damage limitation i Madrid? Spare spillere? Hva gikk Allegri og Juve for?

De gikk rett i strupen på seiersvante Madrid. Kun to minutter var spilt da Costa vant ballen og spilte fri Khedira. Tyskeren la perfekt inn på bakre, der Mandzukic skallet inn 0-1. Var det håp?

Juve stod høyt og stresset et nykomponert Madrid-forsvar i starten. Man fikk flere nesten-sjanser, inkludert en stor en for Higuain, før hjemmelaget etter hvert spiste seg inn i kampen. Det så dog for det meste rimelig komfortabelt ut, og man så farlige ut på kontringer mot en fraværende Marcelo, en halvslapp Casemiro og et superstressa forsvar. 

Det betalte seg da man spilte gjennom pressledd og fikk vendt ut til innbytter Lichtsteiner. Han svingte inn et nydelig innlegg som igjen fant SuperMario på bakre. Mot Carvajal var det lett match, og 0-2. Håp. Rollene fra Torino-oppgjøret var fullstendig byttet om. Real så nervøse ut, skapte kun halvfarligheter (+et tverrligger-treff fra Varane) tross mye ballbesittelse, og Juve var dødelige. Pause. 

Zidane forsøkte å justere i pausa med å sette inn Vazquez og Asensio. Det gav større tempo i laget, men Juventus klarte å motjustere og jobbet som løver for å demme opp for kvikke spanjoler. Etter en omgang som startet slik den første sluttet, fikk Juve uttelling igjen. Costa svingte inn en god ball, men Navas var ute og snappet. Den vanligvis trygge sisteskansen til Real glapp dog ballen til Matuidi som hadde stormet inn i feltet. Franskmannen fikk en enkel oppgave med å sette den i tomt bur. 0-3. Balanse i regnskapet. Var det virkelig sant?

Det var vanskelig å tro det man så. Fra et utgangspunkt 99,9% av verden trodde var umulig å slå tilbake fra, var Juve nå tilbake. Godt at promillen som oppriktig hadde troa hadde på seg gult i kveld. Man gikk altså fra følelsen av håpløshet til oppmuntring videre til håp og til oppriktig tro. På bortebane mot verdens beste fotballag på den største arenaen. Det som fortsatt skulle komme gjorde den emosjonelle berg- og dalbanen komplett.

Et halvt minutt før dommer Oliver skal blåse av henger Juve litt i tauene etter stort Real-trykk. Et godt forsvar og en meget god Buffon har hindret mål i mot, men så vendes spillet kjapt, og ballen heades inn mot innbytter Vazquez. Han får ved første øyekast Benatia i ryggen og fratas en klar scoringsmulighet. Reprisene viser dog at spanjolen kaster seg ned uten særlig kontakt - et latterlig billig straffespark. 

Det at Buffon, mr. Gentleman over alle, snakker på seg rødt kort i etterkant, forteller det hele. Szczesny får ikke avverget Ronaldos straffe, og portugiseren får nok en gang juble foran et Bernabeu der Madrid-fansen så langt hadde lagd lyd verdig av en tribune i norsk Eliteserie. Juve makter akkurat ikke det Roma gjorde i går, til tross for et fantastisk forsøk. Sist ble det nevnt at fotball handler om å score mål. Vel, i en turnering uten VAR gjelder det, slik det alltid har gjort, også å få avgjørelsene med seg. 

1-3, ferdig. Hva føler man nå? Sinne. Over at det nok en gang ryker på håret i CL. Og mot Madrid, som nok en gang får semifinalen i fanget av dommerne. Håpløshet. For at de små marginene aldri ser ut til å gå vår vei i Europas gjeveste selskap. Håp. Om at vi igjen skal være med og kjempe i toppen neste sesong. En slik forestilling viser at Juve har alt som skal til for å gå hele veien. Ære. For at man står opp for drakta og viser en lidenskap få andre topplag kan drømme om. Og sist men ikke minst. Stolthet. Over at man kjemper 'til døden' som Marotta lovte før kamp, mot en fantastisk motstander. Over at man viser hva 'Fino alla fine' betyr i praksis. Over at fargene betyr noe for spillerne som bærer dem. I fjor ble man ydmyket. I år var man fullt på høyde og vel så det. Fokuser på den siste av følelsene. Vær stolte av Juve i kveld. Det fortjener de. 

Spillerbørs:

Buffon: 7,5. Totalt plettfri i over 90. Patent og konsentrert til det tørner på overtid. Synd og svært urettferdig at en utvisning etter sigende ender hans CL-karriere

De Sciglio: IG. Går av med skade etter 17 minutter. 

Benatia: 7. På et annet nivå enn Barzagli. Aggressiv i presset, feilfri i boksen og umulig å runde av. Kan ikke lastes for straffesituasjonen - settes i en umulig posisjon. 

Chiellini: 7,5. No nonsense. Som en klegg på Ronaldo og co, ekstremt konsentrert og flere viktige blokkeringer og inngripner. 

Alex Sandro: 7. God jobb av brassen som legger ned mange meter og vinner de fleste duellene på sin side. 

Khedira: 7,5. Har gitt alle kritikerne et glitrende svar i dette dobbeltoppgjøret. Steinhardt arbeid, intelligente bevegelser og målgivende på 0-1.

Pjanic: 7,5. Stort savn i det første oppgjøret, det fikk vi se her. Unik ro med ballen, uvurderlig når det gjelder å roe ned og gi laget pustepauser. Jobber dessuten utrettelig. 

Matuidi: 8. Dette var kampen hvor han virkelig viste hva han er kjøpt for. Ufattelig løpskapasitet, fantastisk god i duellspillet og stresser stjernene på midtbanen i samfulle minutter. Får også en scoring på pur innsats. Da gjør det lite at han ikke kan føre en ball. 

Douglas Costa: 7,5. Slo knallhardt tilbake etter et svakt førsteoppgjør. Selv om det blir tunnelsyn ved enkelte anledninger er brassen involvert i det aller meste Juve skaper framover, og helt avgjørende for det offensive spillet.

Higuain. 7. Seirende ut av de aller fleste dueller, glimrende til å holde på ball, og nære scoring... Kan ikke gjøres mye bedre uten pinne. 

Mandzukic: 8,5 BB. Heroisk forestilling. To glimrende scoringer blåser liv i oppgjøret, og kroaten er en konstant trussel. Viser hva han betyr for dette laget med en strålende jobb begge veier, og fortjente så mye bedre i kveld. 

Innbyttere:

Lichtsteiner: 7. Gir alt til tross for åpenbare begrensninger, og får en målgivende. Innsats og hjerte kommer man langt med. 

Szczesny: IG. 

Kampfakta: 

Real Madrid 1-3 Juventus

Antall skudd: 18-11

Skudd på mål: 6-6

Ballbesittelse: 61-39

Real Madrid (4-3-1-2): Navas; Carvajal, Varane, Vallejo, Marcelo; Modric (Kovacic 75), Casemiro (Asensio 46), Kroos; Isco; Bale (Vazquez 46), Ronaldo.

Juventus (4-3-3): Buffon; De Sciglio (Lichtsteiner 17), Benatia, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanic, Matuidi; Costa, Higuain (Szczesny 90), Mandzukic.