Årets Juventus-utgave, kampen mot Napoli og den jevne seriestarten.


Skrevet av Kim-André Østbye
Fredag 1. desember 2017 kl. 13:34

Vi har hatt gleden av å få Rolf-Otto Eriksen, kommentator hos Viasat, sine faglige meninger om årets Juventuslag, kveldens storkamp og hvordan sesongen kommer til å utarte seg. Les hva han har å si!

Først og fremst en stor takk til Rolf-Otto som tok seg tid til å gjennomføre intervjuet.

S: Hva er ditt inntrykk av Juventus så langt denne sesongen?
Alt i alt synes jeg Juve har prestert til bestått. Ikke i betydningen at de er helt der de skal være, men vi er ikke en gang halvspilt, og avstanden til Napoli er kun fire poeng. Etter kveldens kamp kan den være på ett poeng. Dermed klarer jeg ikke med Juve-briller på å se så mørkt på tilværelsen. Selv uten å ha tatt ut sitt beste, henger de greit med i toppen. Alle sesongene med Allegri har jo krevd en viss opptakt før maskineriet har kommet i gang, aller mest den første sesongen, men også i fjor. Når jeg ser på stallene til de ulike klubbene og sammenligner dem, ligger Juve flere båtlengder foran. Skulle de tape mot Napoli på i kveld, vil skruen strammes til flere hakk. Da tror jeg ikke Juve har mer feilmargin å gå på resten av sesongen. Denne utgaven av Napoli mener alvor, og gir bort langt færre unødvendige poeng enn tidligere.

Juventus har sluppet inn (men også scoret) flere mål enn foregående sesonger. Tror du laget fremdeles sliter med å finne balansen og formasjonen uten Bonucci, eller forsøker Allegri en annen tilnærming som går på bekostning av det defensive?
Etter min mening handler det mer om å finne balansen enn at Allegri har begynt å forfekte en mer åpen form for fotball. Den gamle Barzagli-Bonucci-Chiellini (BBC) oppstillingen er historie, både i Juve og på landslaget. Et generasjonskifte er på gang, men ikke fullbyrdet ennå. Sånt gir et slags vakuum. Særlig når Allegri ikke fullt ut gir Rugani tillit som den ubestridte arvtager. Det har blitt for mange ulike konstellasjoner, synes jeg. I sum: Juve er ikke den enheten de er på sitt aller beste. Når det er sagt: De har scoret flest mål i Serie A og ligger fire poeng bak Napoli. De møter Napoli først nå i kveld, så følger Inter og Roma etter det. Kampene før jul kan med andre ord bli helt avgjørende for resten av sesongen. Juve kan fort lede Serie A før kalenderåret 2017 er omme, situasjonen er ikke bekmørk, men per nå er de ikke den maskinen de skal være.

Viktigste poeng: Forsvarsspillet, den defensive delen, som vanligvis er Juves grunnplanke, har vært ustabilt. Så får vi se hvordan Allegri håndterer situasjonen denne gangen.

Man ser samtidig at Juventus stort sett stiller med ulik startoppstilling hver kamp, hvilke tanker gjør du deg om det? Bred stall eller mangel på en klar ellever?
De har stor bredde i stallen, men foreløpig ingen definert førsteellever. De nye spillerne (Bernardeschi, Costa, Höwedes, De Sciglio) flyter litt rundt i systemet. Mandzukic går seg litt for ofte fast i kantrollen. Kanskje Allegri burde alternert mer her? Sluppet til Bernardeschi oftere? Allegri har ikke evnet å rullere like klokt som tidligere. (Også på grunn av skader på Höwedes og De Sciglio og at Alex Sandro foreløpig ikke har nådd fjorårsnivå). Savnet av Bonucci (og Dani Alves) gir uvante hull bakover. For meg fører måten han rullerer på nå til at selve elleveren mangler slagkraft. Det relasjonelle sitter ikke godt nok, og jeg synes ikke han evner å parre spillerne sammen slik at de limes sammen og blir til en enhet. Jeg ser ikke like tydelig i øyeblikket hvordan Allegri tenker og i hvilken retning han staker ut kursen. 

Hva synes du om de nye signeringene som kom i sommer? Er Bentancur så spennende som vi tror? Har Douglas Costa og Bernardeschi mer å by på? Kan Höwedes være løsningen på forsvarsproblematikken?
Höwedes er kjent som en stor lederskikkelse og en kaptein med stor K i Schalke. En vinnertype som vil kunne ha litt samme virkning på laget som Dani Alves hadde på sitt beste (stort sett i CL). Uheldig at han dro på seg skadeproblemer med en gang. Jeg tror han er svaret på ustabiliteten Juve har opplevd defensivt, men jeg vil gjerne se at Allegri meisler ut en forsvarsfirer eller treer som klart framstår som førstevalget. Trygghet og stabilitet der vil gjøre noe med balansen ellers i laget. Jeg har stor tro på Höwedes som en bærebjelke her. Costa må gis tillit i form av enda mer spilletid. Han må bli ordentlig varm i Juve-trøya, bli trygg på seg sjøl i sebrastriper. Det samme gjelder Bernardeschi. Jeg skjønner at de skal innlære Juve-stilen og at det tar tid å bli fullblods, men jeg mener vel at Allegri kjører litt overforbruk av Cuadrado. Der burde det vært mulig å alternere i større grad, for å raskere få begge de to nye i stabil, god form. Bentancur er 20 år og har allerede vist meget lovende takter. Jeg blir overrasket hvis ikke han fortsetter utviklingen og etablerer seg som en dominerende centrocampisto i Serie A. 

Og så, over til Napoli – Juventus. En tidlig Scudetto-duell? Hvilke forventninger har du til kveldens kamp?
Grande forventninger! Jeg er blant de relativt få som har tippet Napoli som seriemester, og er således meget spent på hvordan de vil komme fra det i kveld. Hvis de skulle ryke, kan de fortsatt vinne scudetto, men det vil svekke min tro på det. Rett og slett fordi et tap ville blitt en kjedelig påminnelse om at når det virkelig gjelder, så er det Juve som har evnen til å vinne fortsatt. Symbolsk vil en evt. Napoli-seier ha enormt mye å si. Det vil gi Sarris lag en type selvtillit de tidligere ikke har hatt. Så langt denne sesongen har de vist at de har evnen til å vinne ugly, hvis de i tillegg kan slå Den gamle dame i toppkampen, ser fotballhimmelen virkelig lyseblå ut. Dessuten er jeg spent på hva Juve har å guffe på med. Jeg er til og med usikker på hvordan Allegri vil stille. Higuain er i skrivende stund 50/50 om han spiller eller ikke. Så lurer jeg på om denne Juve-utgaven har kommet langt nok til å blomstre allerede 1. desember. Jeg tviler litt på det, men jeg tviler ikke på at vi får se et konkurransedyktig Bianconeri. Det vet jeg vi gjør. Spørsmålet er bare om de har nok kraft i seg nå til å nedkjempe lagmaskinen Napoli på San Paolo. Greier de det, blir jeg kjempeimponert av Juve – igjen.

Hvordan synes du Juventus bør stille, spesielt dersom Higuain ikke rekker kampen grunnet operasjonen i hånden?
Det spiller jo ikke så stor rolle hvordan jeg mener de bør stille, men jeg ser det spekuleres i 3-4-3, med Dybala som en slags falsk nier. Det synes jeg faktisk er veldig interessant. Personlig hadde jeg gjerne sett at Höwedes starter i stedet for Barzagli (red.anm; intervjuet ble gjennomført før skadenyheten til Höwedes), men jeg tipper Allegri velger den gamle traver. Så kunne jeg tenkt meg at han satset på Marchisio istedenfor Khedira, men tror han velger nummer 6.

Hvordan tror du kampen ender? Hvem blir avgjørende for eventuell seier for sitt lag? Hvem må stanse hvem? (Noen jokere utover de åpenbare?)
Jeg tror kampen ender uavgjort. Napoli taper uhyre sjelden hjemme mot Juve, og denne gangen har de virkelig en god mulighet til å knipe alle tre poengene. Men: Juve kommer til å stille fullskjerpet, det er jeg sikker på. Napoli kommer til å være avhengig av at Mertens setter de(n) sjansen(e) han får og at Jorginho er sitt vante regista-jeg på midten. I tillegg blir Hamsik som alltid viktig. Han har vært mindre målfarlig enn vanlig. Tenk om han tangerer scoringsrekorden til Maradona mot selveste Juve! Så må Napolis feilprosent være lav. Juve må framstå mer som den enheten de er på sitt beste. Det krever at den bakre treeren snakker godt sammen med kantene/vingbackene. I tillegg må Pjanic finne sin kreative rytme på midten, og Dybala sin rolle, enten som falsk nier eller bak Mandzukic. (Jeg regner med at Higuain ikke starter) Hvis Dybala skulle finne på å ha en «off-dag», tror jeg ikke Juve har nok offensiv kraft til å vinne på San Paolo, selv om jeg håper Douglas Costa virkelig skal presentere seg snart. Hvorfor ikke på San Paolo?

Om vi ser litt videre, står Juventus foran en tøff måned. Etter Napoli venter en potensielt tøff kamp for avansement i Champions League, før både Inter og Roma gjester Allianz Stadium før jul. Fikser Juventus avansement og en jul med hevet hode? Tror du laget har styrken til å nå like langt i årets Champions League som de gjorde i fjor?
Juve fikser avansement – jeg skal selv kommentere kampen. Savnet av Dani Alves er merkbart – særlig i CL. Der har ikke Juve en direkte erstatter, men jeg venter solide opptredener av Höwedes framover, så tror jeg også De Sciglio vil heve seg med enda flere kamper og enda bedre kjennskap til Juve-stilen. Bredden i stallen er god nok til at de kan hevde seg godt i CL denne sesongen også, men de mangler fortsatt en del på å få ut det definitive toppnivået. De kommende kampene blir helt avgjørende sånn sett. Jeg tror Juve-folket kan nyte sin Barolo på julaften med god samvittighet. Jeg blir svært overrasket hvis de ikke biter godt fra seg i alle de kommende storkampene.

Det aller meste tyder på et rekordjevnt tittelrace denne sesongen, hvor Juventus skal opp mot alle de tre største utfordrerne i desember. Tror du alle fire kjemper hele veien inn? Hvem ser du på den sterkeste kandidaten til seriegull, nå før Juventus virkelig får testet seg mot alle tre på kort tid?
Napoli er fortsatt mitt tips som scudetto-vinner, men jeg blir absolutt ikke overrasket om det blir Juve som står løpet best – enda en gang. Jeg tror både Inter (fordi de kun har serien å konsentrere seg om og ringreven Spalletti. Stallen er litt tynn) og Roma (solid stall og meget god trener i Di Francesco. Framstår som enda mer balansert enn under Spalletti) vil henge med store deler av veien. Likevel mener jeg at Napoli og Juve er et par hestehoder foran – noe jeg tror blir mer synlig poengmessig etter hvert. Men det er jevnere enn på lenge, og jeg liker det jeg ser. Milan er naturligvis årets store skuffelse.