Porto - Juventus, 22.02.17 kl. 20.45


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Onsdag 22. februar 2017 kl. 14:08

Tiden er inne. Onsdag kveld fortsetter jakten på sesongens store mål. 

Endelig! Etter over to måneders ventetid fortsetter Juventus Champions League-sesongen med åttendedelsfinale borte mot Porto. Det har snart gått et år siden det forsmedelige tapet i samme runde mot Bayern München, og de fleste Juventini har nok drømt om nye muligheter i utslagsrundene i CL siden da. De fleste var sannsynligvis fornøyde da Porto ble trukket opp av bollen i desember. Med alternativer som Real, Bayern, PSG og City, så ikke portugiserne ut som det verste man kunne fått. Ingen kamper i denne turneringen, på dette stadiet, er imidlertid enkle, og i kveld møter Juventus et lag som ikke har tapt hjemme i nord-Portugal hele sesongen. 

Porto har allerede tuktet italiensk motstand tidligere denne sesongen. I siste kvalifiseringsrunde banket de et hodeløst Roma 3-0 på bortebane, og tok seg inn i gruppespillet. Her fikk de en relativt enkel gruppe, som de kjempet seg videre fra som nummer to etter en svak start. Nuno Santos menn er stort sett alltid å finne i utslagsrundene i Europa, om det så er EL eller CL. Det er altså en rutinert, og ikke minst svært hjemmesterk, motstander som møter Juventus i kveld - 2-1-0 er fasiten på eget gress i Europa denne sesongen. I ligaen har portugiserne seks strake seire, ligger poenget bak ledende Benfica, og er det gjerrigste laget av alle (11 innslupne mål). Det vil med andre ord bli en tøff oppgave for Higuain og co å overliste legenden Casillas, som holder koken bakerst hos Azuis e brancos. En potensiell oppstilling for kveldens skadefrie hjemmelag er følgende:

(4-1-3-2): Casillas; Maxi Pereira, Felipe, Marcano, Alex Telles; Danilo Pereira; Jesus Corona, Herrera, Brahimi; Soares, Andre Silva.

Et sterkt lag, som i tillegg til å være gode bakover også kan score mål. Andre Silva og Soares har begge tosifret antall mål i ligaen denne sesongen, og de har gode tilretteleggere bak seg uansett hvem Santo velger fra start. Danilo Periera er dessuten en nøkkelspiller for portugiserne - europamesteren er knallhard fysisk og balanserer midtbanen deres på glimrende vis.  

Juventus har på sin side sendt en full tropp til Portugal, og er favoritter til å gå videre til kvartfinalen. Med syv strake seire og mye bra angrepsspill den siste perioden, har omleggingen til 4-2-3-1 så langt vært en suksess. Det er knyttet stor spenning til om dette mer offensive systemet kan funke også på den europeiske scenen. Allegri bekreftet på pressekonferansen i går at det blir et gjensyn med den offensive kvartetten Cuadrado, Dybala, Mandzukic og Higuain fra start. Den store snakkisen er imidlertid krangelen med Bonucci - Leo er sendt på tribunen på Dragao etter uakseptabel oppførsel etter kampen mot Palermo på fredag. Heldigvis er både Chiellini og Barzagli tilbake fra skade, men det er heller tvilsomt om begge er klare for å starte i kveld. Muligens vil vi se noe som likner dette fra Bianconeri i kveld: 

(4-2-3-1): Buffon; Lichtsteiner, Rugani, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanic; Cuadrado, Dybala, Mandzukic; Higuain.

Om dette stemmer, vrakes altså rutinerte menn som Marchisio og Alves til kveldens kamp. Undertegnede blir dog ikke overrasket om man ser de to fra start - et av poengene med å hente brasilianeren var vel nettopp at han har massevis av erfaring fra tøffe utslagsrunder i Champions League. Ellers møter Sandro gamle lagkamerater for første gang siden overgangen til Juventus. 

Det er lite sannsynlig at vi får se en tilsvarende målfest som de vi så i gårsdagens CL-runde også i Porto. Lagene som møtes slipper inn få mål, og er svært kompakte. En statistikk brytes uansett i kveld, enten Portos rekke uten tap hjemme, eller Juventus seiersrekke på bortebane i Champions League. La oss håpe at vi får se et Juventus som forsøker å spille på styrkene til de offensive spillerne, og går for det viktige bortemålet fra start. Med en glohet Pipita på topp, og en Dybala som tilsynelatende er i ferd med å finne formen, bør man stole på at man kan bryte ned portugiserne. Porto og Juventus har møttes tre ganger ute i Europa før, med 2-1-0 i Juves favør som resultat. Det mest minneverdige oppgjøret er nok det fra 84, da Juventus vant finalen i Cupvinnercupen mot nettopp Porto etter matchvinnermål fra Boniek. La oss håpe at den gode statistikken mot Porto opprettholdes, at Buffon går seirende ut av keeperduellen med Casillas, og at vi legger grunnlaget for neste steg mot sesongens store mål - bøtta med de store ørene. 

Kveldens dommer er tyske Felix Brych. Kampen vises på Viasat Sport og Viaplay. Sitt klar fra 20.30, få med deg oppbygningen og opplev de forhåpentligvis heltente Juve-blikkene til den legendariske Champions League-hymnen. Dette skal vi ta!

Forza Juve!