Deilig triumf mot Inter


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Mandag 6. februar 2017 kl. 00:47

En rakett av de sjeldne avgjorde Derby d'Italia, og stoppet Inters seiersrekke!

Juventus (4-2-3-1): Buffon; Lichtsteiner (Dani Alves 80), Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanic; Cuadrado (Marchisio 71), Dybala (Rugani 85), Mandzukic; Higuain

Inter (3-4-2-1): Handanovic; Murillo, Medel, Miranda; Candreva (Eder 58), Gagliardini, Brozovic (Kondogbia 58), D'Ambrosio; Joao Mario (Palacio 79), Perisic; Icardi

Sjelden har Juventus Stadium vært bedre pyntet til kamp enn ved kvart på ni-tiden søndag kveld. En strøken matte, der ingen italienske lag hadde tatt poeng fra hjemmelaget siden høsten 2015, det herlige lysshowet og de mektige Juve-brølene fra tribunen, hadde til sammen vært nok til å skremme vannet av enhver motstander. Inter skulle dog vise seg å holde hodet kaldt, og Nerazzurri ble en tøff nøtt å knekke. 

Med en seiersrekke på syv i Serie A, og etter å ha tatt skalpen til Juventus på San Siro tidligere denne sesongen, var det liten tvil om at denne Inter-utgaven var en verdig motstander i Derby d'Italia. Juventus fortsatte i 4-2-3-1, formasjonen som har gitt et par glimrende forestillinger den siste tiden. Spesielt i starten av kampene har man klart å sjokkere motstander, og gjerne "punktert" oppgjørene tidlig. Inter, for anledningen i en ny 3-4-2-1 med Medel bakerst i trebacksrekka, fikk også erfare en liten pangstart fra hjemmelaget. Dybala prøvde på spektakulært vis to ganger, men traff først Handanovic og deretter tverrligger. 

Det var imidlertid Inter som skulle ta mer over etter hvert, og bortelaget lyktes ofte med sitt høye press. Begge lag kom til flere gode sjanser i en intens førsteomgang, og tidvis så det ut som at Inter, som første lag så langt, hadde funnet ut av Juves 4-2-3-1. De lyktes periodevis i å ta ut Juves spillpunkter sentralt i banen, vant mange dueller på midtbanen, og klorte seg fast på hjemmelagets halvdel i lengre perioder. 

Gjennombruddet kom like før pause. Handanovic hadde nettopp gjort en feberredning på et Pjanic-frispark, men Juventus holdt trykket oppe med et hjørnespark. Da ballen landet i returrommet tok godeste Juan Cuadrado, som ikke hadde scoret i Serie A denne sesongen, rennafart og klinte ballen inn bak den ellers umulige sloveneren. En fantastisk scoring, og 1-0! Dette stod seg til pause. 

Etter pause tok Juventus mer kontroll på oppgjøret, ballen gikk kjappere og kombinasjonene satt bedre. Pjanic burde ha satt 2-0 etter glimrende spill fra Higuain, men Handanovic var i veien. Det skulle Inters glimrende sisteskanse være både for Higuain og Mandzukic, hvilket gjorde at Bianconeri endte med kun det ene målet. Inter kom aldri så nærme som de var i første omgang, men leverte en sterk periode mot slutten av kampen, der de kunne ha slått tilbake hvis skuddkvaliteten hadde vært bedre. Kampen endte med 1-0 etter fem minutter tillegg, og det kokte over for frustrerte Inter-spillere mot slutten. Perisic så det røde da Rizzoli viste ham ut for protester. 

I undertegnedes øyne er det liten tvil om at Juventus vinner derbyet fortjent. Hjemmelaget skaper flest sjanser, og er best i de avgjørende fasene. Man sitter fortsatt igjen med en følelse av at man burde ha satt en eller to til i andre omgang. Dette var dog en jevnspilt fotballkamp der Inter i store perioder var fullt på høyde spillemessig, og med litt marginer kunne de også ha fått scoring. Under Pioli har laget tatt store steg, og hadde de spilt slik hele sesongen, er det ikke utenkelig at de kunne ha vært en reell Scudetto-utfordrer. Vi skal nok være glade for den elendige sesongstarten de hadde. Allegri vil utvilsomt se nærmere på hva Inter gjorde da de fikk 4-2-3-1-Juventus ut av rytmen, og bruke erfaringen for alt den er verdt i den kommende Champions League-våren. 

Juventus tar med dette den 28.strake hjemmeseieren i Serie A, hvilket selvsagt er helt utrolig, og rekord. Det er noe magisk med måten man evner å avgjøre også de jevne kampene og levere når det gjelder som mest gang på gang. Mye av æren for dette skal tilskrives gutta som har utgjort og fortsatt utgjør selve sjela til Juventus - Buffon, Chiellini, Bonucci og Marchisio står så godt som alltid fram i kamper som dette. Spesielt Chiello står fram i dag, og leverer plettfritt. Vinnermentalitet!

Juve er nå oppe i 54 poeng, seks poeng foran Napoli (med en kamp mindre spilt). Roma møter Fiorentina på tirsdag, og med seier der vil de være fire poeng bak med en kamp mer. Det ser ut som disse to igjen er hovedutfordrerne til Juventus i kampen om en ny Scudetto, og tapet på JS hekter nok Inter av for godt. Juve er på ny i drømmeposisjon i Serie A, og allerede onsdag fortsetter showet med bortekamp mot bunnlaget Crotone. Der skal det bli ny seier!

Spillerbørs:

Buffon: 7. Trygg og god som alltid. En fin redning på Gagliardinis heading i første.

Lichtsteiner: 6,5. Ganske bra kontroll bakover, men surrer en del med ball, og har noen svake innlegg.

Bonucci: 7. Klarer seg bra mot Icardi, men begrenses til klareringer med ball. 

Chiellini: 8,5 BB. Herre min hatt, som han står fram i disse kampene. Går foran og taper ikke en eneste duell. Selvsagt også involvert i scoringen, selv om det vil være en grov overdrivelse å si at den var ferdigscoret.

Alex Sandro: 6. Litt skuffende fra brasilianeren. Virker noe ukonsentrert i perioder med et par dårlige valg, og får ikke bidratt nevneverdig framover.

Khedira: 8. Flott kamp fra tyskeren som kjemper godt, leser spillet og har fin timing i alt han gjør.

Pjanic: 7. Ikke dominant, men kommer godt ut av også dette. Løper masse, dekker mye rom og burde hatt scoring. 

Cuadrado: 8. Fantastisk scoring som avgjør kampen. Man of the big matches! Ellers ikke all verdens med offensivt, men med god kontroll på siden sin frem til han tas av. 

Dybala: 7,5. Heltent fra start, og det er ofte når det klikker for ham at det klikker for resten av laget. Kunne ha scoret to flotte, i stedet blir det en ny nesten-dag for juvelen. 

Mandzukic: 7,5. Nok en god kamp fra den kanten. Utilnærmelig i duellspillet, selv når Murillo har frimerke på ham. Knall defensivt, men kan enda bedre offensivt. 

Higuain: 7. Jobber hardt hele veien, flink til å møte og holde på ball, men siden han er Higuain burde han ha scoret på en av sjansene.

Innbyttere:

Marchisio: 7,5. Herlig innhopp. Bidrar med rutine, ro og setter ikke en fot feil. 

Dani Alves: 6. Litt rusten, og surrer bort en god mulighet på tampen. 

Rugani: IG. Spiller de siste 10, med på å trygge ledelsen.

Kampfakta:

Juventus – Inter: 1-0

Skudd: 14-12

Skudd på mål: 6-2

Ballbesittelse: 48-52

Hjørnespark: 6-8

 

Forza Juve!