Fiorentina - Juventus, 15.01.17 kl. 20.45


Skrevet av Haakon Oftebro Sandvold
Søndag 15. januar 2017 kl. 12:00

Det er duket for en real klassiker når Juventus gjester Artemio Franchi i kveld.

Det er alltid sesongens oppgjør i Firenze når Juventus kommer på besøk. Hatet og rivaleriet mot Juve har dype røtter for Viola-fansen, og det vokste virkelig fram etter 1981/82-sesongen og "den stjålne tittelen". Juventus vant serien i siste serierunde, men i den avgjørende kampen mot Catanzaro mente mange at motstanderlaget ble snytt for straffe. Fiorentina hadde dommeren imot seg mot Cagliari og fikk et feilaktig annullert mål. Hadde disse to dommeravgjørelsene bikket i motsatt retning, hadde Fiorentina stukket av med tittelen. Senere følte Fiorentina seg bortdømt i UEFA Cup-finalen i 1989/90 (som Juventus vant 3-1), og det oppstod nærmest opprørstilstander i Firenze den påfølgende sommeren da deres store stjerne Roberto Baggio dro til "tyvene" fra Torino. Siden den gang har Viola ansett Juventus som sin største rival, og den elektriske stemningen på Stadio Artemio Franchi hver gang lagene møtes reflekterer dette.

Juventus har gått seirende ut av de fem siste oppgjørene mellom lagene. Siste tilsvarende oppgjør så godt som sikret Bianconeri fjorårets Scudetto, da Morata ble matchvinner og Buffon reddet straffe på overtid i 2-1-seieren. Dette er, sammen med den utrolige 5-0-triumfen fra 2012, det beste minnet Juventus har fra Firenze de senere år. Spør man Fiorentina-fans, vil utvilsomt laget deres sitt utrolige comeback fra 0-2 til 4-2 fra 2013 bli trukket fram. På de totalt 165 møtene lagene i mellom, har 77 kamper endt i Juventus-seier, 55 uavgjort og 33 i Fiorentinas favør.

Til kveldens oppgjør er det et presset hjemmelag som tar i mot serieleder Juventus. Fiorentina avanserte knepent i cupen i midtuka med 1-0 mot Chievo, men ligger nede på 9.plass i Serie A. Det er ikke godt nok etter deres standarder, men Sousa kan trøste seg med at han kan mønstre et skadefritt mannskap i kveld. Valero og Astori er tilbake etter korte opphold på sidelinjen, og Rodriguez etter å ha sonet karantene i cupen. Chievo-kampen var Fiorentinas første i 2017, etter at matchen mot Pescara ble utsatt grunnet snøvær. Før det avsluttet laget 2016 svakt, med kun ett poeng på tre kamper. For at det skal bli Europa-spill neste sesong må pressede Sousa få opp dampen på sitt mannskap, og forbedre poengfangsten. Fiorentinas forventede oppstilling til matchen er som følger: 

(4-2-3-1): Tatarusanu; Salcedo, Rodriguez, Astori, Olivera; Badelj, Valero; Chiesa, Ilicic, Bernadeschi; Kalinic. 

Juventus har åpnet 2017 med to hjemmeseire, og har sett spesielt gode ut framover. Dybala herjet som bare han kan i midtuka mot Atalanta, og La Joya virker å være tilbake for fullt. Det er dårlige nyheter for Fiorentina, som skal forsøke å hindre Juve i å ta sin femte strake seier i Serie A. Allegris skadeproblemer inn mot matchen er ikke like framtredende som de pleier, og Alves er eneste mangel på den fronten. Lichtsteiner er suspendert, Evra utelates igjen, Lemina og Benatia er i Afrikamesterskapet, men Buffon og Alex Sandro er tlbake i troppen etter å ha misset årets første matcher. Uten en ren høyreback tilgjengelig forventes Juventus å mønstre noe à la dette i Firenze: 

(3-5-2): Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Cuadrado, Khedira, Marchisio, Pjanic, Alex Sandro; Dybala, Higuain.

Til tross for enkelte fravær; ikke en helt ueffen startellever det der. Allegri understreket på pressekonferansen før kamp at det var vanskelig å utelate spillere som Sturaro, Mandzukic og Cuadrado (etc.), men at dette betød at man hadde styrke og kvalitet å sette innpå fra benken.

Det er bare å spenne fast sikkerhetsbeltet, og forberede seg på en episk avslutning på Serie A-søndagen. Kan Juventus nøytralisere esset Bernadeschi og Kina-linkede Kalinic? Vil Dybala og Higuain fortsette å skinne på topp? Opprettholdes (eller økes) luken Juventus har i toppen av Serie A? Følg med på Serie A i dag, og få med deg selve høydepunktet som blåses i gang av Luca Banti kl. 20.45. Kampen vises på Viasat Sport og Viaplay. La oss håpe at Juventus kan fortsette den gode trenden, og vise Viola-fansen at "tyvene" fortsatt er storebror. 

Forza Juve!