Carlo Bigatto (3)


Skrevet av Sverre Skram Vatne
Fredag 14. januar 2011 kl. 17:37

Bigatto I er den første kapteinen i Juventus’ historie og er den første som har vunnet Serie A både som spiller og som trener. Han var født en time unna Torino og ble en ekte bandiera for Juventus. Den godeste Carlo fikk med seg fem landskamper. Bigatto mistet også et par år av karrieren takket være den første verdenskrigen, hvor han var med å slåss.

NAVN: Carlo Bigatto
FØDT: 29.08.1895
FØDESTED: Balzola, Italia
SERIEKAMPER/MÅL: 234/1

Bigatto debuterte for landslaget den 22. mars i 1925 mot Frankrike med kalasseier. Gli Azzurri ga seg ikke før det stod 7-0! I løpet av hans fem landskamper spilte Italia én uavgjort kamp og fikk med seg fire seire.

Carlo Bigatto er en herlig karakter i Juventushistorien. Med karakteristisk bart og skinnlue for å beskytte sveisen var han en leken venstreving. Han var også en evig amatør, ryktene skal ha det til at han nektet å motta betaling for å spille for Juventus selv om flere andre i klubben ble mer eller mindre feterte stjerner av å ikle seg den lille hvite og sorte. I tillegg røykte han som en skorstein. Historien sier så mye som 150 om dagen, men det kan være en ørliten overdrivelse. Han blir kalt Bigatto I for å skille han fra Giorgio Bigatto, som også var innom Juventus på 1920-tallet, men som kun fikk én kamp.

Totalt ble det 234 kamper og ett mål for Carlo i Juventus. Sammen med Benedetto Gola ledet han også laget til Serie A-seier, to poeng foran Inter i 1934/35-sesongen. Både som kaptein og som trener ble han erstattet av stjerna Virginio Rosetta.
Carlo Bigatto døde allerede i 1942, men han huskes blant Juventini som en av de største i historien. Nå skal hans navn naturligvis foreviges på den nye stadions ”walk of fame.”

Meritter i Juventus:

Serie A: 1926 og 1931 som spiller og 1935 som trener