Det er din tur, Sebastian


Skrevet av Simen Nordeide
Fredag 22. juni 2012 kl. 23:51

For to år siden, reiste Sebastian Giovinco til Parma. Her skulle han bevise for Juventusledelsen, at de hadde gjort en stor feil.

“Hvis jeg forlater i sommer tror jeg klubben vil angre på at de ikke ga meg en sjanse,” uttalte Giovinco våren 2010. Da hadde han tilbragt nok en sesong i skyggen av spillere som Diego, Del Piero og Iaquinta, blant annet.

Det hele hadde startet så bra. Etter å ha debutert for Juventus i Serie B, ble han lånt ut til Empoli sommeren 2007. Her leverte han gode prestasjoner sammen med Claudio Marchisio, og de ble begge hentet tilbake til Torino. Etter dette har kameratenes karrièrer gått en noe ulik vei.

Under Claudio Ranieris ledelse, fikk begge to bra med spilletid. Marchisio fikk utover i sesongen mer eller mindre fast plass, som en følge av skader, mens Giovinco også fikk sine muligheter til å imponere. 27 kamper fikk han (Serie A, Coppa Italia og Champions League), og i tillegg til tre scoringer og flere målgivende, imponerte han Juventus’ supportere.

Sesongen etter var ikke lenger Ranieri hovedtrener i Juventus. Ciro Ferrara tok over, klubben la om fra 4-4-2 – hvor Giovinco hadde figurert mest på venstrekanten – til 4-3-1-2. Dette åpnet i utgangspunktet for en mer passende formasjon for Sebastians karakteristikker, men den gang ei. Klubben øste ut penger på Diego fra Werder Bremen, og gjorde han til lagets midtpunkt. Alt skulle gjennom brasilianeren, og hele sesongen ble en katastrofe.

Giovinco spilte kun 19 kamper den sesongen. Fansen håpte i det lengste at den 164 centimeter høye gutten, som hadde gått gradene i klubben siden han var ni år, skulle ta over for Del Piero en dag, men kjærlighetshistorien virket veldig fjern.

Sommeren 2010 var både Giovinco og hans agent veldig klar på at han trengte spilletid. Om Juventus ikke kunne garantere dette, var det best å skille lag.

Og slik gikk det. Giovinco var med på den årlige treningsleiren til Pinzolo, men den 5. august kom pressemeldingen fra Juventus. Sebastian Giovinco var lånt ut til Parma for den kommende sesongen. I tillegg til lånet, fikk I Ducali en opsjon på å kjøpe 50 % av spillerens kontrakt for €3m.

Sesongen gikk, Juventus leverte nok en dårlig sesong, og Giovinco begynte endelig å blomstre igjen. Dette ble lagt merke til, og den 9. februar 2011 fikk han sin landslagsdebut for Italia.

Sommeren 2011, og Parma benyttet seg selvfølgelig av opsjonen de hadde. €3m, og de satt på halvparten av rettighetene til en av Italias bedre angripere.

Og om Giovinco var god i sin første sesong for Parma, var han strålende i sin andre. Han var til tider et helt angrep alene, og var en stor bidragsyter til at Parma til slutt endte på 8. plass. 38 kamper, 16 mål og 11 målgivende pasninger.

Spekulasjonene hadde gått en stund, og det ble tidlig sagt at Conte likte Giovinco, og gjerne ville ha han i stallen for neste sesong. Et par uker gikk, og i går kom beskjeden. Juventus hadde kjøpt tilbake Parmas 50 % for €11m.

“Akkurat nå tenker jeg kun på Europamesterskapet, men jeg kan ikke vente med å spille for Juventus igjen,” uttalte han til journalister i Polen.

Etter to gode sesonger i Parma, har han nå bevist at han er en angrepsspiller. I Contes 4-3-3 vil han kunne bekle begge kantrollene, og i 3-5-2 vil han være “seconda punta.”

Om Juventus mener alvor med at Giovinco nå er en viktig spiller, har han en ypperlig mulighet til å leve opp til forventningene. Forventninger som har hengt på han siden 2007. Til tider – som mot Chelsea i 2009 – har de virket oppnåelige, mens andre ganger har det syntes fjernt. Veldig fjernt.

Tidligere år har det vært Juventusledelsen det har stått på vedrørende Giovincos fremtid. Nå er det kun han selv det står på. Sebastian har ferdighetene til å spille seg inn i Juventus’ eksklusive klubb av legender. Det er nå opp til han å bevise at han har det som skal til. Det er din tur til å skinne.