EURO 2012: Spania - Italia


Skrevet av Eirik Amb Nysveen
Søndag 10. juni 2012 kl. 10:47

Italia skal i kveld ut i sin første kamp i årets EM, og med regjerende Europa og verdensmester Spania på den andre banehalvdelen står Prandellis menn utvilsomt ovenfor en stor oppgave.

Oppladningen til EM har på ingen måte vært optimal for Italia. Med bettingskandalen som rulles opp i støvellandet har det utenomsportslige fått langt større fokus enn det som faktisk skal skje på banen de neste ukene.

I kveld møter Italia kanskje verdens beste landslag, Spania. De regjerende EM og VM mestrene må uten tvil regnes som en av favorittene til årets mesterskap, men det er langt frem til finalen i Kiev 1. juli.

Italia har sin porsjon med skader, noe som gjør at Prandelli ikke kan stille med sitt aller beste mannskap til mesterskapet. Giuseppe Rossi slo i april opp igjen skaden som holdt han ute hele høsten og våren, og vil ikke bli å finne på en fotballbane igjen før i mars 2013.
Barzagli pådro seg en skade i oppkjøringen til mesterskapet og er ikke klar til kampene mot Spania eller Kroatia. At han kan bli klar til kampen mot Irland er allikevel positive anslag i forhold til hva som først var antatt.

Etter at Italia ble knust av Russland i generalprøven til mesterskapet, gjorde Prandelli det klart at han vurderte å endre taktikk, og gå over til å bruke tre midtstoppere. Etter å ha sett Juventus sin suksess denne sesongen, og hele Juventus sin sentrale forsvarslinje til sin disposisjon er det kanskje ikke så dumt. Da Barzagli ble skadet var det flere som trodde denne ideen ville skrinlegges, men det kom tidlig frem at De Rossi kunne bli mannen som ville figurere som den tredje midtstopperen.

Med syv Juventus-spillere i troppen er det en sort og hvit stamme som preger landslaget, og Buffon uttalte lørdag at spillerne har tatt med seg den gode stemningen fra klubblaget, inn i landslagsleiren.

At vi kunne få se seks Juventusspillere på banen fra start var kanskje ikke så overraskende, men da Barzagli ble skadet trodde nok mange at det ville bli redusert til fem. Men søndag morgen begynte ryktene å gå om at Giaccherini ville bli å finne blant Prandellis elleve utvalgte. Solskinnshistorien til den anvendelige midtbanespilleren vil ingen ende ta.

Spania vet at de er blant favorittene i årets mesterskap, de er også fult klare over bråket rundt det italienske laget, men både spillere og del Bosque har vært ute denne uken og uttalt at de på ingen måte tar lett på Italia. Barcelona stopper Gerard Piqué uttalte at “spillere som Balotelli kan vinne deg kamper, og spillere som Pirlo kan vinne deg mesterskap”.

Spania må klare seg uten sin beste spiss, og kanskje viktigste forsvarsspiller dette mesterskapet. Barcelona duoen, Villa og Puyol ble ikke med i den spanske troppen grunnet skader.

Potensiell lagoppstilling Spania:
Casillas; Arbeloa, Sergio Ramos, Piquè, Jordi Alba; Busquets, Xabi Alonso; Silva, Xavi, Iniesta; Torres

Potensiell lagoppstilling Italia:
Buffon; Bonucci, De Rossi, Chiellini; Maggio, Motta, Pirlo, Marchisio, Giaccherini; Cassano, Balotelli

Da lagene møttes til treningskamp i fjor høst endte det med 2-1 seier til Italia, nå er det bare å krysse fingrene for at de gjentar bedriften fra august.

Kampen spilles i den Polske byen Gdansk klokken 18:00, og sendes på NRK1 og SVT1, begge kanaler starter studio 45 minutter før kampstart.

Forza Azzurri!