Kommentar: En hyllest til Chiellini


Skrevet av Christer Anthonisen
Tirsdag 15. mai 2012 kl. 16:34

Han er ikke teknisk, og han ser heller ikke spesielt elegant ut der han tripper rundt med ballen på gressmatta. Chiellini er allikevel en fantastisk rågod fotballspiller. En kulthelt.

Han er ikke teknisk, og han ser heller ikke spesielt elegant ut der han tripper rundt med ballen på gressmatta. Chiellini er allikevel en fantastisk rågod fotballspiller. En kulthelt.

Ballen lekes oppover mot Juves banehalvdel. Et fantastisk angrep av Parma (eller hvilket som helst annet lag), tre raske veggspill og bortelaget leker seg framover mot hjemmelagets mål på Juventus Stadium. Parma er på vei til å score, lader an til skudd… BAM – der er han, Chiellini. Og blokkerer. Som så mange ganger før.

Han har alltid vært sånn. Alltid. Mannen med den store nesa er kjent for sin fighterspirit, taklingsevne og duellstyrke. Ankepunktet har lenge vært tabbene, noe andre italienske lags supportere har gitt uttrykk for så til de grader. Chiellini har blitt ledd av. «En skam for italienske forsvarstradisjoner!» har undertegnede både lest og hørt. Vel, det kunne til en viss grad stemme for noen år siden. Nå? Ikke snakk om.

Man skal være forsiktig med å lansere spillere til å være verdens beste i sine posisjoner. Derfor er jeg noe forsiktig med akkurat dét når det gjelder forsvarsspilleren som foruten å være duellsterk, også kaster veldig langt. Jeg vil imidlertid lufte tanken: Er Chiellini en av årets beste forsvarsspillere i Europa?

Uansett, jeg elsker Giorgio Chiellini. Ikke nok med at han vinner alt av dueller og er uslåelig på den siden, men han er jaggu med opp i angrepet titt og ofte – enten det er venstreback eller midtstopper han spiller. Og oppspillene hans, da. Knallhardt, iblant litt vanskelige å ta imot. Dog, pasningene hans treffer medspiller.

Årets Chiellini-høydepunkt for meg, trolig mange andre med, var mot Inter da han på usedvanlig vis dro seg gjennom Inter-forsvar som kniv i varmt smør. «Nå scorer han tidenes mål!» brøt det ut i stua. Det skjedde riktignok ikke, dessverre. Han valgte å spille Quagliarella, hvis avslutning dessverre ble reddet på strek av Maicon. Per Jarle Heggelund beskrev hendelsen så bra. Altfor bra. (Beklager mulig feilsitering, Per Jarle, men det var ca. dette du sa).

«Det ser jo ut som det er Kaká! Men det er ikke Kaká – det er Chiellini! Jo mer du forstår av fotball, desto mindre forstår du…».

Beskrivelsen er på en måte den beskrivelsen som passer han best. Banens minst tekniske spiller som drar fram det mest spektakulære.

Det er Giorgio Chiellini.

Denne kommentaren er skrevet av 17 år gamle Viljar Siljan, skribent hos BLAUGRANA.NO – Han er også journalist hos www.siste.no/fotball.

Du kan følge Viljar Siljan på twitter ved å klikke her.