Zinedine Zidane (43)

Han regnes av mange som en av de største noensinne. Han er fransk og det var i perioden i Juventus han virkelig tok steget frem i lyset og ble den enorme spilleren han var. Selv om hans legendestatus i Torino kunne blitt så langt større med enda flere år på baken, bidro Zizou med sitt i en fantastisk periode i svart og hvitt og en stjerne utenfor Juventus Stadium er så absolutt fortjent.

NAVN: Zinedine Zidane
FØDT: 29. juni 1972
FØDESTED: Marseille, Frankrike
SERIEKAMPER/MÅL: 154/24

Med algirkse foreldre ble Zidane født i den franske havnebyen Marseille i 1972, og det var i millionbyens bakgater hans første ballberøringer foregikk. Med idoler som Jean-Pierre Papin og Enzo Franscescoli gjorde han etter hvert sin inntreden i diverse mindre barneklubber i distriktet. I en alder av 14 år pakket han sekken og dro nordøstover for å spille på fotballakademiet til AS Cannes. Her bodde han på internat med flere andre spillere, men når Cannes’ direktør inviterte Zidane til å flytte inn hos seg selv og sin familie var det allerede tegn på at et stort talent var på fremmarsj.

I 1989 fikk han sin debut på førstelaget, i en alder av 17 år. Etter flere gode sesonger langs den franske rivieraen, hvor han blant annet bidro til at Cannes kvalifiserte seg for UEFA-cupen, stod Bordeaux klare til å hente gutten foran 1992/93-sesongen. På en midtbane bestående av Lizarazu og Dugarry i tilegg til Zidane ble han etter hvert en stor stjerne, såpass stor at Juventus i 1996 stod klare for å hente Platinis arvtager.

Til en verdi av snaue €4 millioner ble han klar for de regjerende Champions League-mesterene, og suksessen lot ikke vente på seg. Allerede i sin første sesong i klubben var han med på å føre laget til nok en scudetto, i tillegg til seier i Intercontinental Cup. Dessverre tapte Juventus dette året finalen i Champions League mot Dortmund, men hans første sesong var likevel godkjent og vel så det resultatmessig.

Og suksessen skulle vedvare. Utover siste halvdel av 1990-tallet stod han frem som en av verdens aller beste midtbanespillere på et av verdens fotballag. I kompaniskap med blant annet Conte, Tacchinardi, Davids, Di Livio og Deschamps vant de tittelen i 1997/98, en sesong som også ga nok et finaletap i Champions League, denne gang mot Real Madrid.

Etter en fantastisk sommer hvor hans to mål i finalen bidro til fransk VM-jubel var Zidane blant verdens aller heteste fotballspillere, og til tross for at både suksess i hjemlig serie og euopacupene lot vente på seg rundt tusenårsskiftet stod Zidane frem. I sin siste sesong for klubben (2000/01) ble han blant annet kåret til Serie As beste utenlandske spiller. Det var nok til å overbevise mektige Real Madrid, som sommeren 2001 la inn et bud som var det største fotballverdenen noen gang hadde sett. Et Juventus som ønsket å gjenerobre hegemoniet i Serie A, var ikke vanskelig å be og Zidane takket for seg etter fem glitrende sesonger i Italia og flyttet til Madrid. Den nye verdensrekorden lød på hele 150 billioner italienske lire, eller omtrentlig €75 millioner i dagens valutakurser.

For den summen kunne Juventus investere i blant andre Buffon og Thuram, spillere som hjalp klubben til ny suksess de to neste sesongene. Zidane på sin side fortsatte storspillet i Real Madrid og hans videre karriere er en historie for seg selv.

Etter ytterligere fem fantastiske sesonger hos Los Blancos annonserte Zidane sin avgang foran VM i 2006, et mesterskap som skulle bli hans siste på fotballbanen. Med nyvunnet motivasjon ledet han like så godt, nærmest på egenhånd, Frankrike helt til finalen. Også her befestet han sin posisjon som verdens beste, med straffescoring og kun en superredning fra Buffon som skilte han og en perfekt avslutning på karrieren. Men det ble bare nesten, en veldokumentert situasjon med Materazzi ble til slutt kniven på strupen og bildene av Zizou som tuslet inn i garderoben forbi VM-pokalen rullet verden over. En tragisk slutt på en fantastisk karriere var et faktum, men en manns brillians vil nok aldri glemmes til tross for en verst tenkelig avslutning.

Når både gamle og unge skal trekke frem tidenes beste spiller som har ikledd seg den sorte og hvite drakten i Torino er det ingen tvil om at de fleste vil vurdere Zidane som en av kandidatene, blant annet opp mot en annen ikke ukjent franskmann. Det i seg selv er et enormt kvalitetstegn. En stor karriere var i 2006 over og hans mange titler forteller sin del av historien. VM-gull, EM-gull, to scudetti, én seier i La Liga, seier i Champions League i tillegg til to tapte finaler og en haug med andre mindre og større nasjonale og internasjonale titler er plassert i premieskapet. Samtidig kan han også skryte på seg tre titler som verdens beste fotballspiller (1998, 2000 og 2003), og et øvrig arsenal av bemerkelser. Alt dette gir bensin på bålet til de som mener at franskmannen muligens er den største gjennom alle tider. Med sin eleganse og sin kunstneriske tolkning av fotballen står han igjen som et symbol og en legende hos de aller fleste, især hos de med hjerte i Juventus.

Av den grunn er det på sin plass at en stjerne til minne om hans tid i Juventus støpes i grunnen utenfor klubbens nye storstue. Forza, Zizou!

*Meritter for Juventus:

Serie A: 1996/97, 1997/98
Italiensk supercup: 1997
Europeisk supercup: 1996
Interkontinentalcupen: 1996

Postet i