Juventus - Napoli 20.05.2012 21.00

Med Serie A-sesongen tilbakelagt gjenstår kun én enslig kamp av sesongen for Juventus’ del, og for en kamp det blir. Napoli er gjester på Stadio Olimpico i Roma for finalen i Coppa Italia og Conte kan med det inndra nok en tittel til i sitt første år i trenerstolen i klubben. La det skje!

Det er kanskje tvil hvor mye prestisje som faktisk ligger i turneringen, men prestisje eller ei, en finale i Coppa Italia er en nok en flott mulighet for Juventus å befeste sin posisjon på toppen av fotballkartet i Italia. Med seriegullet som bonus denne sesongen har Bianconeri hele sesongen utlyst ønske om å vinne cupen og i tillegg benytte sjansen til å gi innbytterne fullt fortjent spilletid.

Kampen markerer samtidig etter all sannsynlighet Del Pieros endelige avskjed med klubben, på gressmatten vel å merke, og da det ligger i kortene at Il Pinturicchio vil starte vil det bli nok en tårevåt og ærverdig avskjed. Denne gangen foran et stappfullt og intenst publikum, hvor han helt sikkert også vil møte positive gester fra de lyseblå søritalienerne på tribunen.

Det føles allerede som ét snaut år siden vi opplevde gledesscenene på Juventus Stadium i etterkant av seieren mot Atalanta, og en eneste lang uke av eufori kan nok en gang toppes med livebilder fra en trofeløftende legende. De seneste dagers bilder og hyllester av klubben som helhet, trenere, spillere og ikke minst Del Piero har satt sine spor i enhver med hjerte hos de svarte og hvite, og nå skal alle på ny hylles. Dog, en kamp skal tross alt først spilles, og det er tross alt Napoli som står på motsatt halvdel – laget som noe ufortjent ble sendt ut av Champions League av helgens ene finalelag, Chelsea.

Etter et fjorår som gikk over all forventning har De Laurentis’ klubb på tross av en særs god innsats i Champions League gjennomført en veldig skuffende sesong. Med få justeringer fra laget som kjempet med Milan om lo scudetto til siste slutt forrige vår trodde mange, Canal+ Serie A-eksperter inkludert, at Napoli skulle være der oppe nok en gang. Så har ikke skjedd og et stort fokus på europacupen med den påfølgende skuffelsen etter slaget ved Stamford Bridge har gjort at Cavani og resten av de napolitanske tigrene (jamfør Inlers spillerpresentasjon i fjor) måtte ta til takke med en laber femteplass og Europa League. Prestasjonene har vært altfor ujevne, og spesielt i stunder hvor Mazarri har sett seg nødt til å spare en eller to av sine beste spillere grunnet midtukekamper på fjerne arenaer, har poengtapene kommet som det grønne gresset om våren.

En finale i Coppa Italia blir dermed en gylden mulighet og et kjærkomment trekkplaster for byen og laget, og vi kan være sikre på at det er et heltent Napoli som entrer Olimpico søndag kveld. På veien dit har Napoli slått ut Cesena (2-1), Inter (2-0) og i semifinalen, Siena etter tap borte (1-2) og seier hjemme (2-0) på San Paolo.


Hamsik i kamp mot Siena, laget de slo ut på veien til finalen.

Midtbanekjempen Walter Gargano er suspendert og vil med det ta plass på tribunen. Inn kommer Blerim Dzemaili som vil få en tøff kamp mot Juventus’ midtbanetrio Marchisio, Pirlo og Vidal. Utover dette ventes det at yngstebror Cannavaro rekker oppgjøret etter en viss usikkerhet den siste uken, foreløpig er han i det minste en del av troppen som reiser til Roma til tross for en ribbeinsskade. Videre kjemper Zuniga og Dossena en intern kamp om hvem som skal starte på venstrekant, mens det også er en viss usikkerhet rundt hvem av Lavezzi og Pandev som får startplassen.

Napoli (3-4-1-2): De Sanctis; Campagnaro, Cannavaro, Aronica; Maggio, Dzemaili, Inler, Zuniga; Hamsik, Lavezzi; Cavani

For Juventus’ del startet reisen til finalen med seier over Bologna før jul (2-1 EEO), Roma (3-0) og til slutt Milan etter et nervepirrende returoppgjør. Caceres sørget, med sine to flotte mål på San Siro i comebackdebuten, for seier 2-1 og grunnlaget var lagt. I hjemmeoppgjøret sørget Del Piero for ledelse til pause, men mål av El Sharaawy og Maxi Lopez i andre omgang gjorde at kampen gikk til spillerforlengning. Der avgjorde Vucinic med en kanonkule av et skudd og sikret med det finalebilletten allerede i mars.

På søndag, nøyaktig to måneder senere kan en finalebillett omgjøres til et finaletrofee, og etter all sannsynlighet vil vi se et tilnærmet toppet Juventus fra start, riktig nok med enkelte sedvanlige cupjusteringer. De Ceglie er som kjent skadet, det samme er Chiellini og det kan by på enkelte utfordringer i de bakerste rekker. En ting som hvert fall er sikkert er at Storari vil vokte buret, det fortjener tross alt verdens beste reservekeeper. Hvem som tar plass på topp er også enn så lenge svært usikkert, men vi både håper og tror at Del Piero sin posisjon i laget er trygg.

Juventus (3-5-2): Storari; Barzagli, Bonucci, Caceres; Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Pepe; Quagliarella, Del Piero

Napoli har ikke vunnet turneringen siden Maradona spilte for klubben, mens også Juventus vil ta en etterlengtet seier om så skulle skje. Den niende tittelen kom i 1994/1995-sesongen, og en seier på søndag vil med andre ord gi muligheten for å supplere drakten med en sølvstjerne som eneste klubb i Italia.

Når det gjelder innbyrdes oppgjør mellom de to lagene har vi denne sesongen blitt presentert to forrykende kamper. Før jul, på San Paolo, trodde mange at årets første tap var på trappene, så skjedde ikke. Juventus kom tilbake i en kamp som virkelig oset av styrke. Etter å ha ligget under både 2-0 og 3-1 kunne Pepe til slutt utligne etter et noe heldig raid helt på tampen av kampen. I motsatt oppgjør i vår husker vi alle hvordan det gikk, en maktdemonstrasjon uten like gav sifrene 3-0 etter mål av Vucinic, Vidal og Quagliarella.


Borriello i duell med en Cannavaro som ser ut til å rekke kampen tross skadeproblemer den siste uken.

I Coppa Italia har også de to utkjempet intense feider. I 2006/2007, da begge klubbene befant seg i Serie B gikk det helt til straffesparkkonkurranse etter 3-3 ved 120 spilte minutter, en straffesparkkonkurranse de lyseblå vant etter bom av Balzaretti.

Christian Brighi er utnevnt som dommer til kampen. Mannen har dømt Juventus ved to anledninger denne sesongen, begge har endt med seier mot henholdsvis Palermo borte og Catania hjemme. Han har også dømt Napoli to ganger, det har gitt én uavgjort og én seier.

Klokken 21 fredag kveld skjer det, om myndighetene i ekte italiensk ånd blir enige om hvem som skal betale for transporten av fans fra parkeringsplassene til arenaen riktig nok. Alle forhold ligger til rette for et forrykende oppgjør, og Juventus kan sikre seg la dopietta for første gang med veldig mange år. For en sesong vi uansett har vært vitne til uavhengig av resultatet på søndag. Forhåpentligvis blir det en verdig avskjed med Italia for Del Pieros del med ytterligere jubelscener til tårer fra juventini over hele verden.

Forza Juve, Forza Del Piero!

Postet i