Kommentar: Den nye dame

Skribent ved realmadrid.no og journalistikkstudent Jonas Wikborg har kommentert Juventus’ første serietittel siden degraderingen i 2006.

Da høyreback Maicon på ufattelig vis hamret inn 4-2-scoringen i søndagens Derby della Madonnina, senket han ikke bare by- og erkerival AC Milan.

For på Stadio Nereo Rocco gjorde Juventus jobben borte mot Cagliari, og med Milan-tapet på plass kunne den gamle dame juble for Scudetto en runde før slutt.

Men det var langt fra gitt at Juventus skulle krones seriemestere allerede i 2012. I 2006 måtte Torino-laget ta den tunge veien ned i Serie B som følge av Calciopoli

Det førte til mannefall, og flere av klubbens nøkkelspillere forlot laget. Blant dem Thuram, Cannavaro og Zlatan, årets toppscorer i Serie A. Men det var også de som ble. Klubblegendene Nedved, Buffon og Del Piero skulle sammen med unge Giovinco og Marchisio sørge for en snarlig retur til den øverste ligaen. Det klarte de, og sistnevnte er nå en av nøkkelspillerne på dagens Juventus.

Han er bare ett av symbolene på det nye Juventus, den nye dame. Nytt stadion og en trener med røtter i klubben la grunnlaget for årets opptur, og denne oppskriften må de fortsette med. For den fungerer. Juventus står uten tap i årets Serie A, og går de ubeseiret gjennom ligaens siste kamp hjemme mot Atalanta blir de historiske. Slår de Napoli i Coppa Italia-finalen den 20. mai tar de også den virkelige doppietta (Serie A og Coppa Italia). Det har ikke skjedd siden 1987.

Laurbærene kan de imidlertid ikke hvile på, for neste sesong blir viktig. Da skal Torino-laget atter en gang måle krefter med de beste i Europa og må takle et kampprogram hardere enn årets. Da er det viktig at de klarer å bygge videre på det de nå har, og at de ikke selger unna sine nye stjerner.

Det ser heller ikke ut til å være planen. Arturo Vidal har ikke engang fått en prislapp på seg, selv om han er ønsket av flere europeiske toppklubber, inkludert de nybakte spanske ligamestrene Real Madrid. Samtidig har de fornyet kontrakten til egenutviklede De Ceglie, og det jobbes også med å forlenge kontrakten til suksesstrener Conte.

Men de må også hente nytt. Et hardere kampprogram krever en bedre og bredere tropp. Samtidig må noen fylle skoene til Il Fenomeno Vero (det ekte fenomenet), Alessandro Del Piero, som etter årets sesong legger skoene på hylla. I sin storhetstid kunne han gjøre ting alene, men per dags dato er dette Juventus sitt svake punkt. De mangler individualisten, spilleren som kan avgjøre på egenhånd. Faktisk finner man ikke en eneste Juventus-spiller inne på topp 10-listen over toppscorere i den italienske serien.

Napolis storscorer Edinson Cavani og/eller Liverpools uromoment Luiz Suárez fremstår derfor som klare alternativer. Ikke bare er de målscorere av rang, men de kan også alene snu opp ned på kamper. Og når Juventus kan lokke med spill i Europas gjeveste turnering, skal man ikke se bort ifra at de store navnene igjen lar seg lokke til den norditalienske byen.

Det er uansett ingen tvil. Den gamle dame er fornyet. Hun er tilbake, og hun er ligamester.

Hun er ligamestere for 28. gang. Velkommen tilbake, Juventus!

Du kan følge Jonas Wikborg på twitter ved å klikke her

Postet i