Mauro Camoranesi

Mauro Camoranesi (40)

Den lille argentineren med den store teknikken spilte åtte sesonger for La Grande Juve. På sitt beste sto El Cholo ikke tilbake for noen, hverken for Juventus eller internasjonalt.

NAVN: Mauro Germán Camoranesi Serra
FØDT: 03. oktober 1976
FØDESTED: Tandil, Argentina
SERIEKAMPER/MÅL: 224/27

Starten på karrieren

Mauro Camoranesi kom til verden i Tandil, den største byen i ett av flere fylker tilhørende Argentinas hovedstad, Buenos Aires. Karrieren begynte med spill i den nærliggende argentinske klubben Aldosivi i 1995. Der spilte han totalt 31 kamper før turen gikk videre til meksikanske Santos Laguna. Klubben vant samme sesong La Liguilla, utslagsrundene som kårer vinneren av den meksikanske ligaen.

Det er forøvrig Santos Laguna-fansen som ga han kallenavnet El Cholo, et uttrykk brukt på personer av amerikansk-indiansk opphav.

Chievo Verona fikk øynene opp for indianergutten etter imponerende spill i Banfield og Cruz Azul, og hentet han til Italia. I Verona fikk han med seg to sesonger før Luciano Moggi og Juventus kom på banen.

Tiden i Juventus

Camoranesi tok Serie A med storm på første forsøk. Han fikk totalt med seg 30 kamper i debutsesongen og dannet raskt et av Serie As sterkeste vingpar sammen med Pavel Nedved. Den første av tre scudetti var sikret, den andre strake for Juventus under Lippi. Laget var også nærme å sikre seg Mesterligatrofèet samme sesong. Historien sier at Milan vant finalen 3-2 på straffer. Det er fortrengt av undertegnede.

Sesongen 2004/05 tok Fabio Capello over reimene, og gjenerobret tronen i Serie A. Laget vant to Scudetti på rappen, og Camoranesi spilte til sammen 70 kamper i Serie A i denne perioden. Han var endel av et fantastisk lag hvor hele åtte av totalt 28 spillere for finalistene tilhørte Juventus.

Calciopoli eksploderte under VM 2006, og resten er kjent stoff for trofaste Juventini. Camoranesi manglet på ingen måte tilbud, men valgte i likhet med Buffon, Nedved, Trezeguet og Del Piero å bli å klubben. Femspannet hjalp følgelig Juventus til direkte opprykk fra Serie B med totalt 85 poeng, til tross for at laget startet med 9 minuspoeng.

Juventus var tilbake i Serie A sesongen 2007/08. Camoranesi var en av lagets beste spillere, og vant prisen Guerin d’Oro. Prisen sier noe om gjennomsnittskarakterer for sesongen, basert på karrakterer fra Gazzetta, Corriere dello Sport, Tuttosport, samt Guerin Sportivo. Til slutt endte Juventus på en sterk tredjeplass, etter å ha ledet deler av sesongen. Et skademareritt uten like må ta mye av skylda.

Sesongene 2008/09 og 2009/10 var Camoranesi også en relativt viktig brikke i Juventus. Med rundt 20 opptredener hver sesong bidro han til den hederlige tredjeplassen i 08/09 og den ikke fullt så hederlige syvendeplassen fra 09/10.

Før sesongen 2010/11 besluttet Juventus og Camoranesi gjensidig å terminere kontrakten. Etter åtte fantastiske år i Juventus var det slutt. Han vil huskes for et enormt teknisk repertoar, fantastiske innlegg og utrolig ballkontroll. Italienesk-argentineren hadde en egen evne til å komme seg forbi motstanderen, gjerne på spektakulære måter. Camoranesi vil for all fremtid bli hyllet som en av de femti utvalgte Le Stelle Bianconeri.

Gli Azzurri

Camoranesis delte statsborgerskap tillot han å spille for både Argentina og Italia. Det spansk/italienske begrepet oriundi viser til spillere som velger å spille for sin andrenasjon. Sammen med Omar Sivori, er Camoranesi de mest kjente Oriundi for Italia.

Debuten for Italia kom i en vennskapskamp mot Portugal den 12. februar, 2003. Han deltok totalt i fire store mesterskap, hvor høydepunktet var Verdensmesterskapet i 2006. Camoranesi startet alle kampene etter 16-delsfinalen, og kunne stolt løfte troféet, etter å ha slått Frankrike 5-3 i straffesparkkonkurransen.

Camoranesi deltok også i EM 2004, EM 2008, Confederations Cup 2009 og VM 2010. Han fikk til sammen med seg 55 kamper og scorte totalt fem mål for Italia.

Tiden etter Juventus

Det er kanskje best å huske Camoranesi for tiden i sorthvit. El Cholo har alltid slitt med temperamentet, og etter tiden i Juventus stort sett havnet i medias søkelys etter stygge episoder på fotballbanen.

På sitt beste var Camoranesi en av verdens desidert beste høyrevinger. Det spør om ikke tiden er moden for å legge fotballstøvlene på hylla for den lille argentineren, med det store temperamentet.

Il mio idolo – ti ricorderò sempre

Meritter

Santos Laguna:
Primera División de México: 1996

Juventus:
Serie A: 2002–03, 2004/05, 2005/06
Serie B: 2006–07
Supercup: 2002, 2003

Italia
FIFA World Cup: 2006

Postet i