Baggio

Roberto Baggio (38)

Roberto Baggio vil alltid bli husket som den store syndebukken i USA-VM i 1994. Heldigvis finnes det langt flere positive øyeblikk, som gjør Baggio til en av de største idrettsutøvere verden har sett.

NAVN: Roberto Baggio
FØDT: 18. februar 1967
FØDESTED: Caldogno, Italia
SERIEKAMPER/MÅL: 452/205

16 mai 2004 var dagen da Italia sto stille. AC Milan tok imot Brescia, i en kamp som huskes for mer enn resultatet (4-2 til Milan). Ut i andre omgang skulle Brescia bytte sin stjerne, sin magiker, sin leder. Roberto Baggio gikk av banen for siste gang i sin fotballkarriere. En unison hyllest til Italias kanskje største spiller var et faktum, med hele San Siro for sine føtter. 22 år med aktivt fotballspill på meget høyt nivå lar seg høre rundt hele verden, og det med god grunn.

18. februar 1967 ble Roberto født i Caldogno, i nord-øst Italia. Kort tid etter sine første steg, ble Robby glad i alt som lå på bakken og kunne sparkes. Det resulterte nok i skrubbsår, en del ødelagte sko og frustrerte foreldre.

Etterhvert som årene gikk falt han enda mer for fotballen, og i 1982 startet karrieren for alvor. Unggutten på 15, banket inn seks mål i én kamp og fanget dermed interessen til daværende Vicenza-speider Antonio Mora.

Roberto signerte for Vicenza, men måtte vente til sesongen etter for å virkelig sette sitt navn på kartet. Til sammen ble det 13 mål på 36 kamper for Biancorossi, noe som er veldig respektabelt for en tenåring.

I 1985 var Fiorentina de neste som fikk æren av å ha Baggios signatur på papirene sine. Roberto var, igjen, stille i sin første Viola-sesong, uten å spille en eneste kamp. 21. september 1986 var hans første Serie A opptreden i en alder av 19. Det tok likevel åtte måneder til Robby banket inn sitt første mål for Viola.
Robertos utvikling gitt rett til værs da han ble kalt inn i landslagstroppen for å spille mot Nederland senhøsten 1988, men det stoppet ikke der. I 1990 bestemte Viola å selge sin helt til sin erkerival Juventus for ca 90 mill NOK (17 mill $), noe som utløste raserianfall hos mange innbyggere i Firenze. Det gikk så langt at 50 personer ble skadet og flere politianmeldte.

En trenger ikke gå rundt grøten, bare si det som det er: Roberto ble en levende legende i Juve. Hans scoringsrate på ett mål i annenhver kamp for Bianconeri er fantastisk. Baggio hjalp laget å vinne UEFA Cupen i 1993 ved å putte to i finalen, og var med å vinne Lo Scudetto i 1995.

Desverre ble Roberto Baggio ikke værende i Juventus etter sesongen, mye på grunn av Del Pieros suksess, Baggios skader og lønnsforhandlinger. Milan ble neste stopp der han ikke gjorde mye ut av seg. 18. juli 1997 reiste han videre til Bologna da det ble kjent at Arrigo Sacchi skulle ta over Rossoneri. Sacchi og Baggio har ikke hatt noe godt forhold siden den berømte straffen i VM-finalen mot Brasil.

Divin Codino, som fansen kalte ham, hadde en strålende sesong for Bolonga og endte opp med å bli klubbens toppscorer med 22 mål på 30 kamper. Inter meldte, på nytt, sin interesse for Baggio, noe Robby takket ja til.

Hans relativt korte opphold i Inter resulterte i mye benkesliting, uenigheter med daværende Inter-trener Lippi og, ved sesongslutt, gikk kontrakten hans ut.

Nyopprykkede Brescia så seg om etter en spiller å forsterke angrepet med, og Baggio var ikke vond å be. I september 2000, fire måneder etter at han forlot Inter, signerte han for Brescia og fikk like så greit kapteinsbindet. Lagets trener Carlo Mazzone, hentet senere storstjerna Guardiola til Rondinelle, noe som var utslagsgivende for lagets eksistens i Serie A.

Baggio var elsket av sine fans, men mannen ble ikke yngre, og 2004/05 sesongen skulle bli hans siste.

Hans forelskelse i fotballen vil alltid bli husket, ikke ulikt dagens Juventushelt Alessandro Del Piero. Begge har servert oss flere millioner nye fotballtilhengere med seg selv som store forbilder.

Takk for mange gode stunder, Divin Codino. Grazie.

Meritter for Juventus:

“Platinum Football”: 1992. (Italian prize organized from the review “ Tv Sorrisi and Canzoni “ and assigned to every year through a referendum between all its readers)
UEFA-cupen: 1992/93.
Ballon d’Or: 1993.
Europas beste spiller: 1993.
Verdens beste spiller: 1993.
Serie A: 1994/95.
Coppa Italia: 1994/95.

Postet i